kita tahu hidup susah..

:: Kemaluan Besar ::

Posted by A m a l - -


Last Month, aku buat gathering tuk batch aku iaitu SMK Seri Tualang temerloh, Pahang di Sanctuary Resort, Cherating...

(informasi: aku tidak mahu melibatkan diri dalam sebarang aktiviti 'batch' aku di MCKK)..

...Overall, bolehlah nak dikatakan sepanjang 3 days and 2 nitez kat sana memang happening and best giler ar memori kat situ..

nak dipendekkan storyline, secara ketebulan dan kebetulannya.......di Resort tersebut juga adalah tempat berlangsungnya Kem bahasa arab untuk pelajar-pelajar sekolah menengah peringkat Negeri Pahang...

Dan secara kebetulan juga, aku happen to intercept with several budak-budak seminar ni dalam lif...

jadi ini adalah butir-butir perbualan kami...

.........................................................

Latar Masa: Malam, antara waktu Maghrib dan Isyak, before barbeque...

Latar Tempat: Dalam Lif

Watak dan Perwatakan: 1. Aku- memang hensem seperti biasalah, memakai baju sleeveless dan bershort hitam..
2. Budak-budak seminar- perempuan, memakai tudung labuh, berwajah 'kerek', bolehlah dikategorikan 'selebet' dan tidak lawa serta kelihatan sedang menghafal beberapa perkataan arab...

........................

Aku memulakan bicara...

Aku: ehem2...erm, sebenarnya ada kem apa kat sini?(dengan muka buat2 tak tahu dan bodoh2 alang)

Mereka: Seminar Bahasa Arab PMR Peringkat Negeri Pahang...(jawab mereka dengan tegas,laju, serentak,bangga, yakin,takbur,ujub,riak dan tanpa bersalah lagi...)

Aku:(tersentak seketika)...OoOo, baguslah..abang dulu pun ambil arab..(jawab ku selamba dan tenang dengan niat untuk bersembang kosong...)

Mereka: (Dengan wajah tergezut berok mak yeh peliharaan mat yie the muse,mereka lantas melontarkan keraguan)....oo, yeker, dapat berapa PMR?(muka dengan penuh riak dan memandang rendah akan kemampuan lelaki yang berseluar pendek serta berbaju sleeveless seperti aku...)

Aku: Oo, PMR abang dapat 9A, Alhamdulillah...
Mereka: 9A????? yeker?? macam tak percaya jer...(dengan wajah seribu satu keraguan dan keujuban serta ketakburan yang menebal-menebal seperti nibong tebal)..

...disebabkan mereka tidak percaya dengan jawapan aku tu...mereka lantas memulakan beberapa siri sesi soal jawab dengan aku......

Mereka: Oo, kalau camtu...'bercuti' dalam bahasa arab aper?

Aku: Ar-rihlah...(tenang dan selamber...tapi hati dup dap dup dap juga, manalah tahu tersalah kang, malu aku dibuatnyer...)

Mereka: (kagum sedikit tapi masih tidak berpuas hati)...kereta dalam bahasa arab apa?

Aku: As-Sabureton kan? (selamber dan sedikit ragu)

Mereka: (tidak terkejut sangat sebab soalan senang, lantas mereka meng-up-kan skit taraf kesukaran soalan tanpa banyak bicara lagi)...hotel pulak dalam bahasa arab aper?

Aku: Al-funduq...(masih cool, bagi aku soalan yang diajukan macam masih lagi senang, tapi tak tahulah bagi mereka susah pulak)

Mereka: Cuba cakap "Saya nak pergi ke tandas sebelum sarapan pagi esok" dalam bahasa arab?

Aku: (glup!! amek kau..lantas tersengih)...tak tahulah betul ke tak, cos dah lama dah tinggal arab nih, tapi rasanya macam ni kot..." Ana uridu zahaba ila durratul miah qabla al-futur ghadan"...

Mereka: (agak terkejut dan kagum sedikit dengan jawapan aku...kelihatan benih-benih kepercayaan yang lelaki hensem berseluar pendek di hadapan mereka itu bercakap benar akan keputusan PMR-nya..)..erm, betullah macam tu rasanya...

Aku: Eh, yeker betul...try2 jer tadi...erm, adik2 ni mesti pandai2 kan,sebab tu dapat datang sini?(aku membodek mereka)...kalau camtu lah kan,cuba teka warna merah jambu dalam bahasa arab aper?(secara tiba-tiba perkataan merah jambu terpacul cam tu jer dari mulut aku)

Mereka: merah jambu...erm, 'al hamru maie' kot...(hamru= merah; maie= air)..

Aku: haha...takla, mane ade merah air....jawapannya ' qirmiziyyillaun'...kalau tak caye, cuba buka kamus bergambar tu...(salah seorang di antara mereka memegang buku kamus bergambar di hadapan dada)...

Mereka: (membelek-belek dengan pantas dan mencari bahagian warna-warna ataupun 'al-laun' dalam bahasa arab......setelah jumpa bahagian yg mereka cari..mereka terus mencari warna merah jambu)...ha ni dia merah jambu...al-qir-miz-zi-yill-laun....dan mereka memandang ku dengan penuh kagum...sambil mulut terlopong termasuk lalat...atas ketidak percayaan mereka akan kemahiran nahu(tatabahasa) arab lelaki hensem berseluar pendek hitam ini tadi...
Aku memberikan salam, dan tersenyum lantas meninggalkan mereka berdua-duaan terlopong dalam lif dengan muka yang penuh kemaluan yang besar...

.......................

sedang aku berjalan tu, teringat aku akan perkataan 'qirmizilyillaun' a.k.a merah jambu yang membuatkan aku terpaksa berdiri di atas kerusi sambil punggungku dirotan oleh ustazah bahasa arabku yg teramat garang kira-kira 7 tahun dulu....

tersenyumku sendirian, mengenangkan kisah lalu yang berjaya menyelamatkan air mukaku dari dijatuhkan dalam lif tadi...

huissh, terima kasih ye 'al-qirmiziyillaun'...

..............................................

Moral of the Story telling competition ini adalah:

1. Janganlah mengganggap orang yg hensem menaiki lif di tempat peranginan yang berbaju sleeveless serta bershort hitam itu tidak boleh mendapat 9A di dalam PMR-nya...

2. Janganlah merasakan diri itu terlampau pandai dan memandang rendah kepada semua orang lain terutamanya yang berseluar pendek...


3. Jikalau memakai tudung labuh dalam lif yang sempit di pusat peranginan,tolonglah memakai perfume utk menghilangkan bau hanyir ikan yang dimakan dinner tadi....

4. Tutuplah aurat, di mana sahaja anda berada...janganlah memakai short hitam lebih-lebih lagi di dalam lif di pusat peranginan bersama budak-budak yang bertudung labuh...kerana anda boleh mengelakkan syubhah yang anda tidak tahu berbahasa arab, atau tidak cemerlang dalam peperiksaan PMR...


5. Janganlah mengutuk serta mencaci ustazah bahasa arab yang merotan pungkokmu kerana anda tidak tahu istilah merah jambu dalam bahasa arab pada waktu tersebut...kerana sesungguhnya telah dibuktikan bahawa garisan rotan di pungkokmu itu telah menyelamatkan maruahmu dari diperlekehkan oleh budak2 bertudung labuh di dalam lif di sebuah pusat peranginan di Cherating...


6. Janganlah menipu dalam blog yang mengatakan dirimu hensem, padahal hakikatnya anda tidaklah sehensem yang anda gambarkan dalam blog anda hingga boleh menyebabkan ramai gadis2 manis yang terbaca blog anda bergaduh untuk mendapatkan phone number anda..

7. Bahasa Arab Bahasa Al-Quran(aku tak tahulah ni ada kena mengena ke tak, tapi nilah motto kelas aku masa aku form 1 dulu..hihi..)



4 Responses so far.

  1. eii....trase giler...biler dr.amal cakap macam tu...bukan kerek...cuba menjaga pandangan mata taw....
    trase...nyer...
    orang pun bertudung labuh....

  2. amal says:

    syazwani: just for your info, i'm not being sarcastic to women in tudung labuh...i just tried to emphasize on what those two girls felt on me...that's all..no big deal ok?

  3. ok2....
    hehe...
    da baca wat kali ke dua...
    misunderstood la....
    sori2.....