kita tahu hidup susah..

Archive for October 2009


video

malas nak tulis..buat video jerlah..

nak tengok2..tengok ar...

taknak tengok pun takpe...



Chapter 20: PMCSA Sports Day

hari semalam ialah PMCSA Sports Day..

Aku masuk volleyball...

dan dilantik jadi Kapten...

Tapi masalah team aku is ader ramai sangat orang hebat2...

masalah dengan orang hebat2 ni is diorang taknak turun training...

jadi benda ni memanglah masalah sikit cos bila game..benda nilah yg menjadi problem cos orang yg hebat2 ni lagi banyak buat masalah daripada aku...

aku pun ader juga buat silap...yelah...memang semua tak pernah main bersama...

tengah game barulah dapat first team...jadi memang teruklah kami kena belasah...

first game ialah tahap kesayuran yang paling tinggi sekali iaitu kami dibelasah 19-25...

second game dah hampir menang...tapi kami kalah jua dengan sangat tipis iaitu 24-25....

sangat sedih juga...tapi aku dah expect dah aku kalah memandangkan dua faktor ni...

yang pertama...team RCSI lebih kuat berdasarkan info yg aku dapat dari Encik Beruang...

yang kedua...Team UCD sangat2 kurang latihan dan terlampau underestimate team RCSI..

jadi secara natijahnya...aku menerima kekalahan dengan hati yg berat tapi redha dengan ketentuan takdir...

ok end of story...

Chapter 21: Pulang ke bilik degan hati yg sedih dalam keadaan hujan...

Pertama skali aku tak kisah pulang ke bilik dengan hati yg sedih...

tapi masalahnya...pulang ke bilik dalam keadaan hujan yg lebat, lebih2 lagi dalam waktu onset of winter is memang sesuatu benda yg boleh mengakibatkan demam...

dan seperti yg dijangka...aku demam jua...

even aku dah mandi, basuh muka,rambut, kepala semua...tapi aku still demam...dan tidak dapat dikawal kepanasan aku...

Chapter 22: Bertarung dengan demam seorang diri....

Aku cuba Call wani...tapi dia tak angkat...maybe dia tidur...yelah hari ni dia grad kat uitm, mesti dia perlukan tidur yang cukup....

dan waktu tu pulak dah pukul 8.pm lebih di sini....lebih kurang pukul 4am am ar kat malaysia...

so, aku dapat rasakan yang wani takkan bangun cos maybe dia penat....dia cakap dia pergi cari baju kurung tuk Grad harini....

so, aku berlwanlah dengan demam sorang diri...

aku gagahkan badan tuk makan nasi and panaskan sardin pagi tadi...tuk isi perut...pastu aku makan vitamin c and makan panadol...

serta selebihnya aku rehat di atas katil di dalam duvet....

memang susah bila demama cos bila di dalam duvet haba badan daripada demam tak dapat keluar so dalam duvet menjadi super duper panas...

jadi, sekali sekala aku kena merangkak keluar duvet tuk sejukkan badan...tapi memandangkan sekarang dah nak winter memang aku keluar kejap2 jer cos bilik aku dah menjadi macam mini peti ais...sangat2 sejuk...


memang susah...memang susah...

...............

Chapter 23: Wani call pabila pukul 11.45 malam...

aku rasa dah pagi dah kat sana....dia call guna skype and tanya akan kesihatan aku...

aku kata lah aku demam teruk tapi sekarang rasa dah better skit dari tadi...

and then kami besembang seketika (aderlah nak dekat sejam)..tanya tentang grad dia, tanya tentang azim...tanya tentang volleyball tanya tentang macam2 lagi...

aku suka bersembabg ngan wani kerana dialah satu-satunya insan dalam dunia ni yang akan merasa lebih sakit jika mengetahui aku jatuh sakit...

jadi secara tak langsung aku rasa macam seronok bila ade orang yg concern akan aku...

and aku rasa ke-concern-nan dia terhadap kesihatan aku membuatkan aku seperti diberi sedikit injection anasthetics yg bisa menymbuhkan dan menenangkan diri yg dalam keadaan sakit...

jadi pastu, aku rasa lega lah sedikit...

Chapter 24: Oklah aku nak sambung study

Aku tak study langsung weekend ni...sedangkan thursday ni aku ader exam...

so, bila dah segar skit ni aku nak sambung study ar...

aku nak score next exam...

harap2 aku dapat jadi pelajar cemerlang dalam semua subjek...

doakan aku...rakan2...


Aku ader exam biochem next wednesday...

jadi, sekarang ni aku dah jadi macam separa tak betul ar study tuk exam ni...

(p/s-biochem sememangnya satu subject yg paling tough)

aku study jap..pastu buka u-tube...

study jap...pastu buka facebook(aku sudah hampir addicted juga skit pada facebook ini)

aku study jap..pastu maen keyboard yamaha yg aku baru beli last week...

last2..aku study jap...pastu terus tertidor...

dan lena dibuai mimpi...

tadi aku termimpi...

aku lihat rumah aku terbakar...

teruk juga terbakarnya...

bermula dari bilik ayah aku...

aku glabah giler cari baldi or besen tuk padamkan api tu dengan sorang sahabat yg aku takpernah kenal...

dia juga tolong aku tuk padamkan api ni...

aku kejutkan ayah aku and adik aku...tuk sama2 padamkan api...

dan akhirnya api itu padam juga...

tak sempat tuk bakar rumah aku...

aku tarik nafas lega...

Alhamdulillah....

pastu tiba-tiba aku terjaga sebab aku tersentak dengan kata2 ayah aku...

"sudah-sudah lah dengar mp3 tu...pergilah belajar..."

seperti tahu2 jer aku tengah tidur sembil dengar mp3...

.....................

pastu aku terus terbangun....

beristighfar panjang....

dan terus buka laptop tuk cari tafsir mimpi ni menurut Al-Quran dan Al-hadith...

lantas aku dah buka 2-3 page, tapi jawapannya masih sama...


aku pun terus beristighfar panjang lagi....

meremang bulu roma aku memikirkan tafsirannya...

.........................

Lantas aku terpikir..apakah yang dimaksudkan dengan Ilmu Kebajikan??

aku google jap, dan aku jumpa maksud dia ialah sesuatu ilmu yang kita pelajari yang dapat memberi manfaat kepada orang lain...

aku pun, lantas terduduk dan merenung dalam-dalam...

Aku datang dublin ni belajar medic...

iya, aku tahu medic ni susah...tapi ianya mampu memberikan manfaat yang besar kepada orang lain di kemudian hari....

dan aku bukan sahaja hanya mendapat ganjaran di dunia malah di akhirat kelak...

jika aku benar-benar ikhlas tuk mempelajarinya dan menggunakannya ke jalan yang betul....

.......................

Lepas tu, aku terus mengambil wudhu' tuk menunaikan fardhu asar dan terus buka balik buku biochem yang still tak lepas2 page 3 pun....

Aku yakin akan maksud mimpi itu adalah benar jika aku benar-benar mengambil iktibar dan pengajaran darinya....

InsyaAllah, aku kini sedar...bersusah aku sekarang, adalah demi kesenangan orang lain di masa-masa mendatang....

mungkinkah tangan dan akal ini berjaya menyelamatkan seseorang nyawa dan berjaya mengembalikan sinar harapan dan cahaya kebahagiaan kepada keluarga insan lain tuk terus menjalani kehidupan....


jika inilah 'bayaran'nya yang perlu ku bayar tuk menjadi seorang Doctor...insyaAllah, aku akan teruskan jua dengan segala tenaga dan daya usaha yang ada demi nyawa ribuan insan yang dalam kesusahan di masa hadapan...

InsyaAllah, aku akan teruskan.....

Alhamdulillah...Thank You Allah



 

Aku dah menulis nak hampir setahun...

selama nak hampir setahun tu aku berjaya pengaruh dan paksa 13 orang budak2 nakal supaya follow blog aku...

at least,dengan kehadiran korang..aku tahu ader pembaca setia...

Jadi terima kasihlah kepada Cik Tyrah kerna berjaya dipengaruh oleh aku tuk follow blog aku...

pasni aku dah tak paksa orang dah follow blog aku..aku UGUT jer..

hahaha...

hurm, tak silap aku dia ni junior aku kat tualang dulu...

so, pasni dia selamat lah daripada terus kena paksa tuk follow blog aku..

p/s-kepada yg lain tu..bila lagi?? selagi anda tak follow blog aku..anda tak akan selamat daripada paksaan tuk follow blog aku..jadi, cepat2 lah follow...klau tak aku malas menulis lagi(sebenarnya aku agak sibuk sekarang..maybe weekend ni aku tulis la serba-sedikit k?)

Jantung berdegup Deras...

Darah mengalir Pantas..

Tangan dan muka menjadi Panas...

Hati seperti diRamas..

Perut rasa Memulas

.....................

Masanya kian Hampir...

Bersemuka dengan cadaver yang Leper...

........................

Akal dan tangan menjadi Saksi...

Merungkai misteri Ilahi Pada Diri...

Segalanya sudah ku Study...

Harap semuanya Ok Nanti...

.................

Ya Allah...

Hati ini kau Tenangkanlah.......






Pinjam 2 minit jap...

tak lama...

2 minit jer...

2 minit masa korang...

tuk rehat...

tuk bersembang...

tuk masak maggi..

tuk maen facebook...

tuk tengok u-tube..

Pinjam 2 minit jer tuk sedekahkan 3 Qul tuk adik aku..

dia tengah sakit sekarang...

tapi dia nak exam PMR beberapa hari lagi...

so, pinjam 2 minit jer tuk minta sedekahkan kepada..

Muhammad Azimuddin bin Razali...

dengan iringan doa...

" Ya Allah kau permudahkanlah urusan Muhammad Azimuddin bin Razali dan bantulah serta redhakanlah kejayaan tuk dirinya dalam peperiksaan PMR nanti....Ya Allah kau sembuhkanlah dirinya daripada sebarang sakitnya..Amin!"

...................

terima kasih semua kerna pinjamkan 2 minit tadi...

kalau ader masa lebih, bolehlah aku pinjam 2 minit lagi tuk sedekahkan tuk adik aku lagi...

terima kasih rakan2...