kita tahu hidup susah..

Archive for 2009

lega, exam da abes...

mungkin exam kali ni bukanlah antara exam yang terbaik yg pernah aku lakukan...

tapi aku harap juga agar aku lulus dengan cemerlang....

...............

ok bercakap tentang kerja gila....

sejak beberapa hari lepas...ade beberapa benda yg aku buat yang boleh la dinobatkan sebagai...

"Kerja Gila"

sebab aku rasa macam takde orang pun buat benda ni...

tapi entah kenapa aku buat...

Kerja Gila 1: Membuat Sup Sotong Kering



ceritanya begini...

pada satu hari...aku bangun pagi...

aku terasa lapar sangat...

dengan segala kudrat..aku gagahkan jua diri ke dapur tuk masak...

mula2 cam biasa lah...

masak nasi...

lepas masak nasi aku dah prepare dah bahan2 tuk buat sup...

tapi, bila nak keluarkan ayam dari peti ais baru aku sedar yang ayam aku dah abes...

so, dengan ligatnya aku mencari pengganti ayam tuk dibuat sup...

namun hampa...takde sebarang daging pun yg ader dalam fridge tuk buat sup...

then, aku selongkar2 rempah aku...

aku terjumpa sepacket sotong kering yg aku sendiri pun tak ingat bila aku beli...

pastu aku masukkan semua sotong tu dalam sup...

last2 bila tiba part makan...

rasa dia cam harammmmm...

Kerja Gila 2: Makan Roti arab dengan perencah bihun goreng..

 

semalam exam kul 6pm tapi gerak dari rumah dalam kul 4.30pm..

lepas solat jumaat..aku singgah sebentar di kedai halal kat bawah masjid clonskeagh..

nak beli ayam niatnya..

masa kat counter tu, aku nampak roti arab yg gebu2 seperti gambar rajah di atas..

aku pun cam geram jer tengok roti ni..pastu aku beli jugak satu tuk makan masa study nanti..

masa nak balik tu dah lambat da tuk study actually...

so aku terpaksa la membatalkan niat nak makan roti arab ni dengan sambal ikan bilis yg aku nak masak nanti..

so, aku makan roti arab tu kosong jer..

disebabkan roti arab ni memanglah tidak enak dimakan begitu shaja..

kepala aku ligat kembali tuk memikirkan sebarang benda yg bleh dibuat pencicah...

pikir punya pikir..aku ternampak perencah bihun goreng adabi...

aku tahu dalam perencah ni ader belacan...

agak2 aku..mesti sedap kan kalau dibuat pencicah..

lantas aku buka perencah tu dan aku taburkan atas roti arab tersebut...

dan rasa dia...ok lah takdelelah teruk sangat...

Kerja Gila 3: Study tuk next semester sehari selepas abes exam..




aku bangun pagi kemas bilik...

dan tak tahu nak buat apa...

sebelum exam..punya lah ligat aku buang masa dengan facebook lah..dengan u-tube lah...

ni lepas exam, aku macam buntu...

sebab tak tahu sangat nak buat apa...pagi ni..aku buka buku baca yg next semester punya subject...

.....

gila bukan?????









MALAYSIA MENANG EMAS MELAWAN VIETNAM DI PERLAWANAN FINAL BOLASEPAK
DI SUKAN SEA LAOS 2009...

malam tadi inilah antara berita yang mengejutkan aku selain daripada snow turun di dublin malam tadi..

aku browse di U-tube dan mencari if there's anyone upload the highlights of this game...

pagi ni aku jumpa full highlights(sila klik)...

wah,, best giler harimau muda(under 23) main...

lincah...pantas..dan bertenaga..

walaupun aku sedih sebab idola aku amri yahyah takde dalam team...

tapi aku rasa bangga dan terharu cos team bola kita menang emas di Laos...

aku tahu memang susah nak kekalkan kejuaraan ni...

tapi aku harapkan ianya berjaya dikekalkan dan menjadi pemacu utama dalam kebangkitan bolasepak negara,,,

........................

p/s- terharu dan sebak rasa hati bila terdengar Lagu NegaraKu berkumandang di Laos...

wah..ni nak balik malaysia cepat2 ni...nak nyanyi lagu Negaraku kat sekolah lama...hihi..



huissh baru jer abes exam Cell-Cell Comm tadi...

Essay...4 soalan besar...

answer dalam 2 hours...

secara jujurnya inilah merupakan module killer dalam exam kali ni...

memang semua orang tensi abis la...pulun sampai nak mati...

nak bertambahkan lagi tensen module ni ialah dengan waktu start examnya ialah pukul 9am..

jadi aku kena bangun seawal pukul 6am (yg aku tak pernah2 buat)...

dan meredah cuaca sejuk membeku Dublin di waktu pagi sambil berbasikal ke RDS...

giler ar...

tadi masa cycling, aku rasa telinga aku sudah hampir2 kena frost bite...

sesampainya aku kat RDS, aku tak rasa pun telinga aku...sebab dah beku sudah...kedua-dua belah cuping telinga aku....

...........................

secara jujurnya juga...aku agak pulun giler exam ni....

since 2 hari lepas aku asyik berkurung jer dalam bilik buat notes dan mentelaah setiap benda yang ader dalam lecture notes....

sice 2 hari lepas,, aku tak dapat tidur...asyik membaca jer....(tapi aku sempat juga facebook dan u-tube)

since, 2 hari lepas....hidup aku tidak keruan....

TAPI

MALAM TADI....

aku sudah hampir2 ingin give up....

mechanism2...mula berterabur dalam kepala otak aku...

signalling molecules mula dah bercampur-aduk dalam kepala aku...

tangan aku sudah mula menggeletar kerna sudah tak daya lagi buat notes...

mata berat giler...and bahu aku rasa sakit giler....

aku betul2 rasa mahu tidur....

tapi aku tetap teruskan juga sampailah jam menunjukkan tepat pukul 4am...

aku terlelap jua akhirnya....

...........................


5 minit.....sebelum pukul 5 am aku terbangun.....

lagu Selamat Hari Raya dari Saloma dari Alarm hanset aku membingit-bingit di telinga aku...

aku betul2 malas...penat sungguh...mata berat giler....dan aku memang tak daya...

aku terlelap balik.....

dan di waktu Alarm yg kedua....

Baru aku teringat yang bahawa ada satu part lagi yg aku belum cover....

takkanlah aku nak gamble sahaja part yg aku tak cover tu...

kalau2 keluar exam pagi nanti...mampus aku dibuatnya....

..................................

dengan langkah terketar-ketar dan mata berat-berat lesu aku mengengsot ke laptop di bucu katilku dan mula membuat notes....

dalam bahagian Activation of Skeletal muscle...activation of smooth muscle dan G-protein couple receptors...

selain tu, sempat juga aku membelek2 sedikit di bahagian Streoids Hormone receptor...

aku buat nota dalam keadaan separuh sedar....pen colour2 aku pun berterabur warnanya dalam notes tanpa mengikut susunan colour priority...

aku hafal...hafal dan hafal....

lantas bila masuk waktu subuh...aku malas2 ke bilik air tuk mandi dan bersembahyang....

kemudian aku bertolak dengan kesatria-kesatria basikal raleigh yg laen ke RDS exam Hall...

...............................

587...

itulah nombor keramat seat aku kali ni di Main Hall...

dan sejurus sebaik aku membuka soalan...


aku seperti mahu melompat ke bumbung RDS....


bayangkan 2 hari punya study...satu pun tak keluar....

tapi pukul 5 pagi tadi punya study....

bulat2 keluar dalam 3 soalan wajib....


wahhhhhhhhhhhhhhhhhh....


(sebenarnya tidaklah bulat2 keluar...tapi main mechanism nya adalah hampir2 sama..)

aku mengucapkan syukur kepada Allah kerna membantuku lulus dalam paper tadi,,InsyaAllah...

bukan aku nak cakap yg aku akan score...

cuma, berbaloi lah dengan understanding yg aku hafal dalam 2-3jam tadi....

at least, aku tak tinggal kosong...

dan chances aku nak pass paper killer tu adalah sangat cerah...insyaAllah...

............................

lepas aku balik dari exam tadi...

aku terduduk sendirian di sofa sambil meratah daging burger yg aku masak tadi...

KALAULAH AKU TIADA SEMANGAT TUK BANGUN PAGI TADI SELEPAS ALARM KEDUA BERBUNYI...
ADAKAH AKU AKAN PASS MODULE CELL-CELL COMM??

p/s-berpantang maut sebelum ajal...berpantang menyerah sebelum kalah...renung-renungkanlah...





 kenal tak siapa dia ni???

mungkin tak ramai yang kenal dia kan??...

sebab dia bukan artis pun...

tapi aku rasa popularity dia dah setaraf ngan artis kot...

nama dia amri...tapi entah ader orang panggil dia lutfi...

tak tahu nama penuh dia apa...

dia dikurniakan bakat menyanyi dan mengubah lirik...

dia banyak translate lagu2 mat salleh kpd bahasa melayu...

and yang paling best skali suara dia juga boleh la dikatakan terbaek..

aku sudah meminati lagu2 dia ni since 2-3 tahun lepas...

among lagu dia yang popular is "I'm Yours malay Version"

..........................

tapi yang membuatkan aku terkejutnya ialah...

bila aku mengetahui dia student medic kat Durham,Uk..

(kagum cos sibuk2 medic pun sempat buat benda2 camni)

bertambah terkejutnya lagi bila dia ader fan's club sendiri....

dan seperti manusia2 popular yang lain...dia juga mempunyai facebook fan's profile...

...................

secara tak sengaja aku di invite oleh kawan aku tuk join fan profile dia...


and aku join jerlah...pastu aku bagi ler comment sket2...

pastu malam tadi...

teruja dan tergezutnya aku bila....

bila dia....

dia akhirnya...

tanpa segan-silu...

serta penuh perasaan rendah diri....




bbbal....







balas comment aku.....





kalau korang jadi aku mesti korang terkejut bukan???

iyalah..macam sorang yang kau cam admire pastu berinteraksi dengan kau...

(ah, sudahlah...aku tahu korang tak paham...malas da aku cerita...)

akhir kata..terimalah lagu raya versi perantauan yang si amri ni nyanyikan...aku rasa best jer...



tak le susah mana...and takle senang mana...

cuma silap aku cos menyangkakan exam ni petang..

rupanya kul 12 tengah hari...bangun pagi kul 8am...

terus nyawa2 ikan bila alarm aku bagitau yg exam kul 12 tgah hari...

mandi separa basah dan breakfast separa kenyang...

aku terus buka buku dengan kupucatan...

bila tgok paper tadi..rasa gembira dan sedih sedikit cos biochem tidak ler sesusah anatomy...

cuma sedih kerna aku tidak menjangkakan ianya akan keluar...

but after all, kena kuburkan ler impian nak score biochem...

ces, tak guna jer score mid sem..

..................

takpela, ader 2 lagi paper...

mahu pulun abis-abisan...

p/s-masih penat lagi ni...

 Chapter 29: Examinacion de RDS..

"Final Destinasi = BIOCHEM di pipi...ANATOMY dipeluki...CELL2 COMM masih di almari...sementara BASIC TISSUE masih dara dan tidak pernah disentuhi...JOM kita pelajari semua benda ini...sebelum ternganga di RDS nanti..... seperti CSI tadi...yang tidak pernah dihafali..."

  memetik kata2 status facebook yang aku baru update sebentar tadi...

aku rasa semua sedia maklum, yang aku kini berada dalam fasa exam final sem bukan?

kalau tak tahu...ok aku beritahu...

aku sedang berExaminasi....

tadi adalah kali pertama aku dan kesatria-kesatria basikal Raleigh mengayuh kenderaan pacuan dua roda kami di Dublin ini iaitu 'Beskal'

bergerak selepas maghrib sekitar 4.30 pm (yg kelihatan seperti 8 malam di Malaysia)..

kami kesatria basikal raleigh bergerak dalam satu Saf seperti orang yang mahu pergi berperang...

seperti biasa konvoi kami akan diketuai oleh GPS kami iaitu either En Sopy Sepoy2 or En Pali Asus..

mereka berdua ini dilantik menjadi ketua tidak rasmi konvoi diatas kecekapan mereka yang tidak pernah disahkan sesat di bandar Dublin ni...(syabas diucapkan kepada mereka)



....................................

Chapter 30: RDS Examination Hall




ini ialah RDS Examination Hall...

B E S A R R... bukan???

iya..memang sangat besar...pertama kali menjejakkan kaki ke RDS aku terpegun dengan kebesarannya dan juga service yg diberikan...

setiap student akan diberikan pisang, pensel dan pen di setiap exam...

menarik...

walaupun aku tahu aku orang malaysia..dan berperangai seperti orang malaysia...tapi kali ni, aku tibai satu jer setiap kategori...aku tak ambil banyak2.....cos malu...mat salleh semua amek satu jer...

Chapter 31: TESCO MARRION....




lepas exam...aku En Sopy Sepoy2, En.Wan Zam Ali kazam dan En.Peon dari kumpulan Eon bersaudara singgah sebentar ke Tesco Marrion..

Antara perkara yg best ttg Tesco Marrion ni is dia buka dari pukul 7 pagi sampai 12 malam...

tak macam kat city...kul 5pm jer, semua dah tutup kedai...pemalas...bandar kuale kangsar pun lagi ok...tutup pukul 8 malam...ape larr...bila lar korang kat city dublin ni nak berubah??

Aku ingat nak cari rumah kat area2 tesco marrion ni next year...harap2 ade la rumah area2 sini..dekat ngan tesco...senang nak beli barang and tak jauh sangat pun dari UCD...

Chapter 32: Wani sakit....

sedih...

sedih....

dan sedih....

bila dengar wani tak gi kerja harini cos dia sakit perut tak boleh tidur...

mengikut symptoms yg dia berikan,,aku telah mendiagnose dia menghidapi food poisoning dan anapylactic reaction(cam allergies ar)


kesian dia...

aku sedih sangat mendengarkan akan hal ni...

nak2 pulak aku nak exam ni...

dahla, aku jauh,,,


dok seberang laut plak tu...


rasa nak berenang jer sampai ke malaysia nak tengok wani...

" dear my princess...i know u're in deep pain...i know it...i can feel it...i hope u are tough enough to endure the pain...and try to eat something dear...try something...i know it's hard...i wish i could be there to take care of u..."


...................
 bila mengalami kejadian food poisoning or in conjunction with food allergies ni...

badan kita akan sesak nafas, sakit perut, cirit-birit, muntah2, terasa seperti sakit jantung, susah nak tidur...dan yang paling siksa sekali ialah tidak boleh menerima sebarang makanan...

hal ini kerana, bila terjadinya kejadian sebegini kepada badan kita...

gastrointestinal tract kita termasuk perut, lidah dan mulut menghantar continuous signal to brain that they don't want any food to go into our mouth...

macam perut kita dah tak trust kat kita untuk menerima sebarang makanan lagi demi menyelamatkan nyawa kita...

so, masa tu kita akan terasa lemah sangat dan lapar sangat serta badan tidak bermaya kerna tiada tenaga...

kesian wani...

" Ya Allah,, kau permudahkanlah dan sembuhkanlah kesakitan yg dihadapi oleh putriku Siti Salwani binti Ali...Ya Allah...Amin2"





Chapter 29: Satu Ungkapan yang sangat2 menenangkan Hati..

Amal: I'm sorry I'm late submitting this workbook...I was at my friend house...we did a study group...bla..bla...bla...(aku nak kelentong staff kat situ)

Staff 1: Oh, nevermind..it's ok..Dr.Flanagan told me that it's ok if there are late submission as long as u handed in by today...

Amal: Oh, really(zhende ma? dalam chinese)...oh, it's grand!!..ok, thanx...so where do i need to sign my name?

Staff 1: U may sign here...


.........................

Tenang..lega...selega dan setenang hembusan bayu meniup sayu-sayu di tepian pantai irama bachok ketika cuaca redup2 di waktu petang...

begitulah rasa hatiku...

kerna walaupun aku terlambat submit 2 jam CAL Histology Workbook aku, tapi aku tidak dikenakan penalty...baiknya hati lecturer aku ni...tak sia2 aku tak pernah skip lecture dia(memang tiada kena mengena cos dia bukannya kenal aku pun)...

Aku harap2 aku dapat "A" lah dalam assignment ni cos dia beri 25% percentage tuk final exam...

Aku dah berusaha gila2 pengantin remaja dah tuk buat cantik2 and kemas2..harap2 aku jadi student contoh dan lukisan aku diambil menjadi SAMPLE A CLASS STUDENT ILLUSTRATION...

Amin2...

Chapter 30: Terserempak dengan Dr.S.Giles dalam perjalanan pulang keluar ke Health Science Building...

Aku menyusuri anak tangga Health Science second floor tuk ke bawah dan seterusnya keluar dari building tu...

Dalam perjalanan keluar tu aku terserempak dengan Lecturer Anatomy aku iaitu Dr.S.Giles yang sangat2 disayangi ramai...

dia melemparkan satu senyuman manis pada aku macam kitorang dah lama kenal(walaupun aku tak rasa yang dia cam aku ni student dia)..

memang takde apa2 sangat2 pun peristiwa ni...

tapi ianya mengingatkan aku tentang exam final anatomy yang sudah sangat2 hampir iaitu dalam 4-5 hari lagi...apa yang telah aku study pun aku tak tahu...

frankly, aku memang tak mula study lagi..aku just concentrate buat histo and sambil2 tu aku cuba hafal essay yang aku tulis tu...so macam aku dah study sket2 histo ar...tu jer...

maybe harini aku nak start study biochem....

Chapter 31: Aku lihat ramai orang pakai Baju Graduation Hari ni...



hari ni aku lihat ramai orang pakai baju Grad...

wah...sangat cantik la baju Grad UCD...

tapi aku tak tahu diorang ni dari faculty apa..

tapi, yg penting waktu tu aku sangat2 kagum dengan orang yg dah grad ni...

mengenangkan diri aku yg hanya akan Grad dalam 4 tahun setengah lagi...

waa...sangat2 lama lagi before aku bergelar doctor dan dapat pakai baju yg diorang pakai sekarang....

takpelah yg penting exam dulu...

oklah rakan2 doakan aku k?

doakan aku dapat jadi doctor..InsyaAllah...

sangat sayang pada kamu semua yg membaca blog ni dan memberikan support pada aku selama ni...salam....




..Akan datang kepada mu satu perkhabaran. ..pabila kamu bertanyakan kpd seseorang yg menghadirkn diri ke QC Mega 2 UCD di white oak malam tadi...Nescaya rijal itu akan tersenyum seraya berkata.."Apakah kamu mampu mencari kebaikan yg lebih gembira daripada SATU MALAM DI MANA KESEMUA AR-RIJAL UCD BERKUMPUL UNTUK MEMIKIRKAN TENTANG MASA DEPAN AGAMA MEREKA DAN MEREKA KEMUDIANNYA DIJAMU DENGAN KELAZATAN KAMBING PANGGANG KORBAN YANG MENGISI RUANG PERUT MEREKA SEHINGGA TIADA LAGI RUANG KOSONG DALAM PERUT MEREKA UNTUK DIISI DENGAN DAGING KAMBING PANGGANG ITU? DAN TIADA LAGI RUANG KOSONG DI HATI MEREKA AKAN KESEDARAN UTK BERSAMA MEMBANGUNKAN AGAMA MEREKA?...kemudian jika ditanya lagi, adakah kamu hadir ke sana semata-mata mahu menikmati juadah yang diberikan sahaja? nescaya mereka menjawab...TANGGUNG JAWAB UTK MEMBENTUK INDIVIDU MUSLIM GENERASI AL-QURAN ITU ADALAH LEBIH PENTING DARI SEGALANYA... insyaAllah. .


Chapter 25: Quranic Circle Gabungan(QCG) 2 UCD..

aku memang looking forward ke QCG ni cos seronok giler dapat berkumpul ramai2 and berfikir ttg agama Allah ni...

Aku tahu memang susah kalau kita nak berjuang sorang2 dalam menegakkan syiar islam dan menyebarkan kefahaman islam seperti mana yang disyorkan oleh pengasas QC iaitu Imam Hassan Al-Banna..


Tetapi jika kita buat sama2 and ramai2...segala perkara yang susah insyaAllah akan menjadi senang dan mudah...

frankly, aku memang sangat2 tertarik dengan QC ni pada awal2 lagi...nak2 pulak ketua QC aku iaitu saudara Irfan Ismail merupakan salah satu ketua QC yang terbaik dalam sejarah QC ni...

Memang setiap ajaran dan kefahaman Al-Quran yg diterangkan itu membuatkan hati aku benar2 terpaut pada setiap bait-bait perkataan yang keluar dari mulut ketua QC aku...

tapi kalaulah nak dibandingkan aku dengan ketua QC aku ni...memanglah aku ni sangat2 jauh lagi perbezaannya tapi InsyaAllah bila aku sudah sampai tahap tuk memegang QC ni..aku akan buat yang terbaik tuk teruskan kerja2 agama ni...InsyaAllah...

Malam tadi kitorang ada QC Gabungan yang terakhir...ia juga merupakan acara penutup tuk QC pada semester ni...maknanya lepas ni dah takde QC dah...(a bit sad)

Speaker malam tadi ialah Abg Haidir dari Cork...

Dia meneruskan kefahaman tentang tanggungjawab membentuk Individu muslim...aku boleh katakan yang aku beri dia 8/10 ar tuk overall slot dia...

Abg Haidir ni adalah among a few Rijal yg sangat2 hebat...kehebatan dia bolehlah diletakkan sebaris dengan Syeikh Ateeq...

......................

Lepas habis QC tu...kitorang dijamu dengan kelazatan daging kambing bakar korban...Ya Allah, hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa sedapnya dan lazatnya juadah malam tadi...aku hampir2 menitiskan air mata kerna tak dapat nak digambarkan betapa seronoknya hati aku sepanjang aku berada di white oak semalam....

Ya Allah kau kukuhkanlah Ukhwah di antara Rijal2 yang hadir ke majlis mu semalam Ya ALLAH...

InsyaAllah...akan berjumpa lagi di Perhimpunan Musim Sejuk(PMS) nanti....


............................

Chapter 26: Final written Exam Chinese...

Exam Final kali ni bolehlah aku katakan sebagai kesusahan peringkat karma...

Hal ini kerana, aku yang sudah hampir habis study ni pun...masih banyak juga vocab yang aku tak tahu kerna banyak yg kluar semalam merupakan sesuatu yang aku tak pernah belajar dalam kelas...siyot betul ar...

nak dijadikan cerita...tahap kesukaran yang paling karma sekali ialah di bahagian akhir paper tersebut kami dikehendakai membuat surat rasmi kepada China Embassy di Ireland for Entrance Visa Application to China...

mak datok susah giler2...

memang aku tak pernah belajar..

malas ar aku nak cerita lagi...aku harap2 kalau abes gempak pun aku bleh dapat B cos midsem aku kira ok gak...

Hal ini juga membuatkan aku telah membatalkan niat aku tuk sambung ke stage 2 jadi aku tukar ke Japanese Stage 1...Alhamdulillah selamat masih ada lagi ruang kosong tuk aku mencelah ke japanese next sem...

................................

Chapter 27: Hellooow...winter sudah bermula beb....



Terkezutnya aku pabila aku mahu bergerak ke Blackrock for Chinese Exam...

aku nampak satu kabus yang begitu tebal sehinggakan pemandangan aku terbatas...

dan pabila aku melangkah saja keluar daripada House 17 Belgrove....kepul2 asap keluar dari mulut aku yg memberitahu aku bahawa keadaan sudah menajdi super duper sejuk...

aku tanya pada pali...pali jawab suhu dah sampai 2 degree celcius...

giler ar sejuk....

malam tu pabila aku ke QCG berbasikal dengan rakan2 yang lain...suhu sudah mencecah ke -2 degree celcius....

wah....giler2 sejuk...tuhan saja lah tahu...

bila sekali angin sejuk bertiup menggigit tubuh badanku...aku rasa cam nak nanges jer cos terlampau sejuk...

tapi QC punya pasal aku gagahkan jua....

Chapter 28: wani dan lain2 perkara...

Wani sudah bayar duit Wimax dia...

so, pasni...connection takde ler masalah sangat...

tapi masalahnya aku memang busy sejak 2-3 hari ni...

so tak dapat nak skype ngan dia lagi...harap2lah dapat skype ngan dia secepat mungkin...

lain2 hal..aku sudah siap lukis cal histo workbook..malam ni aku akan siapkan essay insyaAllah...

by esok aku akan mula study tuk final....doakan aku rakan2...salam sayang pada semua...

bye...


video

malas nak tulis..buat video jerlah..

nak tengok2..tengok ar...

taknak tengok pun takpe...



Chapter 20: PMCSA Sports Day

hari semalam ialah PMCSA Sports Day..

Aku masuk volleyball...

dan dilantik jadi Kapten...

Tapi masalah team aku is ader ramai sangat orang hebat2...

masalah dengan orang hebat2 ni is diorang taknak turun training...

jadi benda ni memanglah masalah sikit cos bila game..benda nilah yg menjadi problem cos orang yg hebat2 ni lagi banyak buat masalah daripada aku...

aku pun ader juga buat silap...yelah...memang semua tak pernah main bersama...

tengah game barulah dapat first team...jadi memang teruklah kami kena belasah...

first game ialah tahap kesayuran yang paling tinggi sekali iaitu kami dibelasah 19-25...

second game dah hampir menang...tapi kami kalah jua dengan sangat tipis iaitu 24-25....

sangat sedih juga...tapi aku dah expect dah aku kalah memandangkan dua faktor ni...

yang pertama...team RCSI lebih kuat berdasarkan info yg aku dapat dari Encik Beruang...

yang kedua...Team UCD sangat2 kurang latihan dan terlampau underestimate team RCSI..

jadi secara natijahnya...aku menerima kekalahan dengan hati yg berat tapi redha dengan ketentuan takdir...

ok end of story...

Chapter 21: Pulang ke bilik degan hati yg sedih dalam keadaan hujan...

Pertama skali aku tak kisah pulang ke bilik dengan hati yg sedih...

tapi masalahnya...pulang ke bilik dalam keadaan hujan yg lebat, lebih2 lagi dalam waktu onset of winter is memang sesuatu benda yg boleh mengakibatkan demam...

dan seperti yg dijangka...aku demam jua...

even aku dah mandi, basuh muka,rambut, kepala semua...tapi aku still demam...dan tidak dapat dikawal kepanasan aku...

Chapter 22: Bertarung dengan demam seorang diri....

Aku cuba Call wani...tapi dia tak angkat...maybe dia tidur...yelah hari ni dia grad kat uitm, mesti dia perlukan tidur yang cukup....

dan waktu tu pulak dah pukul 8.pm lebih di sini....lebih kurang pukul 4am am ar kat malaysia...

so, aku dapat rasakan yang wani takkan bangun cos maybe dia penat....dia cakap dia pergi cari baju kurung tuk Grad harini....

so, aku berlwanlah dengan demam sorang diri...

aku gagahkan badan tuk makan nasi and panaskan sardin pagi tadi...tuk isi perut...pastu aku makan vitamin c and makan panadol...

serta selebihnya aku rehat di atas katil di dalam duvet....

memang susah bila demama cos bila di dalam duvet haba badan daripada demam tak dapat keluar so dalam duvet menjadi super duper panas...

jadi, sekali sekala aku kena merangkak keluar duvet tuk sejukkan badan...tapi memandangkan sekarang dah nak winter memang aku keluar kejap2 jer cos bilik aku dah menjadi macam mini peti ais...sangat2 sejuk...


memang susah...memang susah...

...............

Chapter 23: Wani call pabila pukul 11.45 malam...

aku rasa dah pagi dah kat sana....dia call guna skype and tanya akan kesihatan aku...

aku kata lah aku demam teruk tapi sekarang rasa dah better skit dari tadi...

and then kami besembang seketika (aderlah nak dekat sejam)..tanya tentang grad dia, tanya tentang azim...tanya tentang volleyball tanya tentang macam2 lagi...

aku suka bersembabg ngan wani kerana dialah satu-satunya insan dalam dunia ni yang akan merasa lebih sakit jika mengetahui aku jatuh sakit...

jadi secara tak langsung aku rasa macam seronok bila ade orang yg concern akan aku...

and aku rasa ke-concern-nan dia terhadap kesihatan aku membuatkan aku seperti diberi sedikit injection anasthetics yg bisa menymbuhkan dan menenangkan diri yg dalam keadaan sakit...

jadi pastu, aku rasa lega lah sedikit...

Chapter 24: Oklah aku nak sambung study

Aku tak study langsung weekend ni...sedangkan thursday ni aku ader exam...

so, bila dah segar skit ni aku nak sambung study ar...

aku nak score next exam...

harap2 aku dapat jadi pelajar cemerlang dalam semua subjek...

doakan aku...rakan2...


Aku ader exam biochem next wednesday...

jadi, sekarang ni aku dah jadi macam separa tak betul ar study tuk exam ni...

(p/s-biochem sememangnya satu subject yg paling tough)

aku study jap..pastu buka u-tube...

study jap...pastu buka facebook(aku sudah hampir addicted juga skit pada facebook ini)

aku study jap..pastu maen keyboard yamaha yg aku baru beli last week...

last2..aku study jap...pastu terus tertidor...

dan lena dibuai mimpi...

tadi aku termimpi...

aku lihat rumah aku terbakar...

teruk juga terbakarnya...

bermula dari bilik ayah aku...

aku glabah giler cari baldi or besen tuk padamkan api tu dengan sorang sahabat yg aku takpernah kenal...

dia juga tolong aku tuk padamkan api ni...

aku kejutkan ayah aku and adik aku...tuk sama2 padamkan api...

dan akhirnya api itu padam juga...

tak sempat tuk bakar rumah aku...

aku tarik nafas lega...

Alhamdulillah....

pastu tiba-tiba aku terjaga sebab aku tersentak dengan kata2 ayah aku...

"sudah-sudah lah dengar mp3 tu...pergilah belajar..."

seperti tahu2 jer aku tengah tidur sembil dengar mp3...

.....................

pastu aku terus terbangun....

beristighfar panjang....

dan terus buka laptop tuk cari tafsir mimpi ni menurut Al-Quran dan Al-hadith...

lantas aku dah buka 2-3 page, tapi jawapannya masih sama...


aku pun terus beristighfar panjang lagi....

meremang bulu roma aku memikirkan tafsirannya...

.........................

Lantas aku terpikir..apakah yang dimaksudkan dengan Ilmu Kebajikan??

aku google jap, dan aku jumpa maksud dia ialah sesuatu ilmu yang kita pelajari yang dapat memberi manfaat kepada orang lain...

aku pun, lantas terduduk dan merenung dalam-dalam...

Aku datang dublin ni belajar medic...

iya, aku tahu medic ni susah...tapi ianya mampu memberikan manfaat yang besar kepada orang lain di kemudian hari....

dan aku bukan sahaja hanya mendapat ganjaran di dunia malah di akhirat kelak...

jika aku benar-benar ikhlas tuk mempelajarinya dan menggunakannya ke jalan yang betul....

.......................

Lepas tu, aku terus mengambil wudhu' tuk menunaikan fardhu asar dan terus buka balik buku biochem yang still tak lepas2 page 3 pun....

Aku yakin akan maksud mimpi itu adalah benar jika aku benar-benar mengambil iktibar dan pengajaran darinya....

InsyaAllah, aku kini sedar...bersusah aku sekarang, adalah demi kesenangan orang lain di masa-masa mendatang....

mungkinkah tangan dan akal ini berjaya menyelamatkan seseorang nyawa dan berjaya mengembalikan sinar harapan dan cahaya kebahagiaan kepada keluarga insan lain tuk terus menjalani kehidupan....


jika inilah 'bayaran'nya yang perlu ku bayar tuk menjadi seorang Doctor...insyaAllah, aku akan teruskan jua dengan segala tenaga dan daya usaha yang ada demi nyawa ribuan insan yang dalam kesusahan di masa hadapan...

InsyaAllah, aku akan teruskan.....

Alhamdulillah...Thank You Allah



 

Aku dah menulis nak hampir setahun...

selama nak hampir setahun tu aku berjaya pengaruh dan paksa 13 orang budak2 nakal supaya follow blog aku...

at least,dengan kehadiran korang..aku tahu ader pembaca setia...

Jadi terima kasihlah kepada Cik Tyrah kerna berjaya dipengaruh oleh aku tuk follow blog aku...

pasni aku dah tak paksa orang dah follow blog aku..aku UGUT jer..

hahaha...

hurm, tak silap aku dia ni junior aku kat tualang dulu...

so, pasni dia selamat lah daripada terus kena paksa tuk follow blog aku..

p/s-kepada yg lain tu..bila lagi?? selagi anda tak follow blog aku..anda tak akan selamat daripada paksaan tuk follow blog aku..jadi, cepat2 lah follow...klau tak aku malas menulis lagi(sebenarnya aku agak sibuk sekarang..maybe weekend ni aku tulis la serba-sedikit k?)

Jantung berdegup Deras...

Darah mengalir Pantas..

Tangan dan muka menjadi Panas...

Hati seperti diRamas..

Perut rasa Memulas

.....................

Masanya kian Hampir...

Bersemuka dengan cadaver yang Leper...

........................

Akal dan tangan menjadi Saksi...

Merungkai misteri Ilahi Pada Diri...

Segalanya sudah ku Study...

Harap semuanya Ok Nanti...

.................

Ya Allah...

Hati ini kau Tenangkanlah.......






Pinjam 2 minit jap...

tak lama...

2 minit jer...

2 minit masa korang...

tuk rehat...

tuk bersembang...

tuk masak maggi..

tuk maen facebook...

tuk tengok u-tube..

Pinjam 2 minit jer tuk sedekahkan 3 Qul tuk adik aku..

dia tengah sakit sekarang...

tapi dia nak exam PMR beberapa hari lagi...

so, pinjam 2 minit jer tuk minta sedekahkan kepada..

Muhammad Azimuddin bin Razali...

dengan iringan doa...

" Ya Allah kau permudahkanlah urusan Muhammad Azimuddin bin Razali dan bantulah serta redhakanlah kejayaan tuk dirinya dalam peperiksaan PMR nanti....Ya Allah kau sembuhkanlah dirinya daripada sebarang sakitnya..Amin!"

...................

terima kasih semua kerna pinjamkan 2 minit tadi...

kalau ader masa lebih, bolehlah aku pinjam 2 minit lagi tuk sedekahkan tuk adik aku lagi...

terima kasih rakan2...

Yes, it's  you..

I use to make one entry for anyone who followed my blog..

It's just like a tradition that i think any followers of mine, deserves it...

and this entry is for you..

........

You don't know who i am...

and i also didn't know u for sure...

I'm in Dublin...and u in Shah Alam..

separated by giant seas..

but, we're connected in this blogosphere with our words and thoughts...

joy and tears that we shared....
........

and thank you...for the willingness to follow this blog...

I'm not in the mood of writting anything...so, I just try to make it as simple and sweet as possible...

enjoy your reading....

salam...

...................

Apa itu babi?




babi ialah sejenis binatang berkaki empat yang telah disyariatkan haram kepada umat islam..

Kerna babi itu haram, sesetengah orang di Malaysia terutamanya Guru Bahasa Melayu telah menukar namanya menjadi khinzir, bagi mengurangkan sifat ke'babi'an binatang ini..

tapi bagi saya..memanggil babi sebagai khinzir sama sekali tidak mengurangkan tahap dan sifat kebabian binatang ini..

........................

Hal ini kerana, kita masih lagi tidak boleh memakan binatang ini walaupun setelah namanya ditukar kepada khinzir dan kita masih lagi perlu menyamak atau menyertu diri dengan air tanah sekiranya kita tersentuh binatang ini..

.................................

Jadi khinzir bukanlah nama yang tepat bagi babi...biarlah babi dikenali sebagai babi sahaja kerna ianya memang babi dalam apa jua rekabentuk sekalipun..

....................

Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa babi itu haram dimakan kan?

selain cara pemakanan dan cara hidup babi ini yang memang kotor, babi juga adalah host kepada seribu satu macam microb...

kepada sesiapa yang telah khatam matapelajaran medical microbiology tentu anda semua tidak boleh melupakan perkataan 'taenia solium' kan?

taenia solium merupakan pork tapeworm, atau pun cacing pita babi yang selalunya terdapat dalam najis babi...

.........................

Jadi, kalau dijumpai dalam najis babi..maka tidak berbahayalah kepada kita kan?
sebab kita bukan hendak makan najis babi, kita nak makan daging babi..

ha, jawapannya terletak kepada cara pemakanan babi itu sendiri...

babi merupakan haiwan rhodensia di mana ia memakan kembali najis nya yang pertama kali diberaki untuk menyerap saki baki nutrient yang ada pada najis tersebut...

dan secara tak langsung, babi juga telah memakan taenia solium yang berada pada najisnya..

dan jika manusia memakan babi..taenia solium ini akan  menembusi saluran usus dan bergerak ke striated muscle di mana ianya akan tinggal di situ...

jika tidak dirawat ianya boleh menyebabkan maut kerana taenia solium ini berupaya memasuki nervous system manusia dan menggangu sistem saraf tunjang dan seterusnya membunuh host nya iaitu manusia..

selain itu, babi juga merupakan host kepada cacing ascaris yang tinggal di usus babi serta seribu satu macam lagi jenis microb yang berupaya membunuh manusia..

dan sebab itulah babi itu haram dimakan...

kerna ianya membawa banyak mudarat kepada manusia..

..........................

memang tidak dinafikan, bahawa parasit ini boleh dibunuh dengan memasak babi pada jangkamasa yang lama pada suhu yang tinggi, tetapi selama mana babi mahu dimasak dan setinggi mana pula suhu yang sesuai untuk membunuh parasit ini tidak diketahui kerana sesetengah cacing yang dewasa berupaya menahan suhu yang ekstrim...

jadi, konklusinya babi itu haram dimakanlah...

....................

tetapi di sini, sebenarnya saya cuba tekankan bahwa babi juga berupaya berubah bentuk dan sukar dicam oleh manusia melainkan kita telah mempunyai pengalaman dengannya...

Seperti contohnya Mesin Dryer di Belgrove, UCD ni...

ia juga merupakan sejenis BABI..

hal ini kerana, sifat-sifat kebabiannya telah teserlah semenjak dari kecik lagi sampailah sekarang masih lagi berperangai seperti babi yang tidak berubah-rubah..

di antara sifat-sifat babi yang dapat dikenalpasti berada dalam diri Mesin Dryer di Belgrove ini ialah:

1. tidak menerima coin 10sen..
walaupun harganya adalah sebanyak 1.50euro..tetapi jika anda tidak mempunyai duit 50sen ngam-ngam anda mungkin terpaksa membayar sebanyak 1.60 euro, kerana mesin ini tidak menerima duit 10sen...Walau dengan apa cara sekalipun anda cuba memaksa mesin dryer ini menerima duit 10sen anda, sebanyak itu jugalah mesin ini berusaha memuntahkan kembali duit 10sen anda...(diharap anda tidak mencuba sebanyak 20kali seperti saya..tolonglah..)

2. Sentiasa rosak...
Kerana mesin ini mempunyai perkaitan yang jelas dengan makhluk bernama babi..jadi tak hairanlah jika perangainya juga seperti babi..contohnya, sentiasa merosakkan diri...jadi, bagi anda yang dah biasa terkena dengan dryer yang rosak...anda akan dapat mengelakkan daripada dosa mencarut pada mesin dryer secara free2...

3. tidak pernah kering dengan betul-betul kering...
hal ini ternyata jelas lagi bersuluh...walaupun telah diprogramkan untuk mengeringkan pakaian manusia, mesin dryer yang berperangai babi ini tetap jua berdegil tidak mahu mengeringkan pakaian umat manusia...mesin ini lebih suka menyeksa manusia dengan memaksa manusia menunggu lama untuk mendapatkan pakaian yang kering tetapi akhirnya setelah habis mesin ini berpusing...pakaian anda tidak pernah-pernah kering secara total..

4. Selalu disumpah dan disifatkan HARAM oleh manusia berbangsa malaysia di serata ireland...
hal ini telah cuba dibawa beberapa kali kepada majlis fatwa ireland, tetapi ditolak secara mentah-mentah...Hal ini kerana secara puratanya, mesin dryer di Belgrove telah menerima sumpahan yang berbunyi seperti "Menatang haram betul la kau ni dryer" atau " Natemu Dryer" dalam bahasa ibunda kelantan, sebanyak sekurang-kurangnya 65 kali saban hari...Jadi saban hari kita lihat sifat keharaman dan kebabian mesin dryer ini makin teserlah dari masa ke semasa...

Sekian...

Say no to babi in this form..




P/s-Aku demam panas...tolong jangan bikin aku lebih PANAS ya, wahai Cik Dryer..aku sembelih kau jap lagi...