:: Sebab kita Bukan Orang Kaya ::

kita tahu hidup susah..

Malam tu, abang iman datang dengan muka yang lesu ditambah pula dengan mata yang cukup mengantuk..


Abang iman: nah mal, barang-barang yang kau nak..air kotak, maggi, biskut oreo..semua ade kat dalam bonet..maaf lah abang ngantuk sangat ni....baru balik kelas...

sambil matanya menoleh ke jam tangannya..jam menunjukkan pukul 11 malam...abang terpaksa drive all the way from Petaling jaya to Banting...walaupun badannya letih, dia tetap buat 'kerja' dia..


Abang iman: Duit kau cukup tak?

Aku: ade lah sikit bang...cukup jer rasanya...


Tanpa banyak bicara, abang keluarkan 2 keping note 50 ringgit dari wallet dia dan pantas menghulurkan kepadaku..


Abang iman: nah, ambil ni buat belanja...jimat-jimat sikit, jangan asyik nak top up jer..

Aku: terima kasih bang...

Abang iman: kau apsal lambat sangat turun, abang dah tertidur tunggu kau kat depan surau ni tadi...

Aku: oh, amal takde jam bang...jam amal rosak minggu lepas...


......Abang iman tanpa banyak bicara, lantas di buka ikatan jam tangan kulit di tangannya dan berikan pada aku.


Abang Iman: nah ambil jam ni pakai...jaga elok-elok....mahal jam ni...nanti abang beli jam lain..


....Aku terdiam, tak banyak yang aku boleh katakan pada waktu itu...melainkan megucapkan terima kasih pada abang iman yang sanggup hantar semua barang-barang aku. walaupun di tengah-tengah malam buta tu...

BUKAN ITU SAHAJA YANG AKU INGAT...


aku masih ingat lagi,,abang iman sanggup panggil kawan baik dia yang ada adik belajar medic tuk bagi insight kat aku ttg medicine 101 before aku masuk kmb dulu..

aku ingat jugak yang abang iman yang belikan laptop aku dan dia jugak yang hantar repair bila laptop aku rosak..


aku ingat jugak yang abang iman yang selalu tanya aku tentang study aku, social life aku dan sakit pening aku...even waktu tu aku bukan kecik lagi,,,dah besar pun..tapi abang iman tak pernah berhenti buat semua benda tu sampailah dia rasa yang aku dah cukup matang tuk lead life aku sendiri....lepas tu,, dia slow-slow sikit buat benda-benda ni...

................................

aku dulu cam tak paham sangat...kenapa seorang abang sanggup endure semua benda ni tuk adik dia sampailah satu masa kau lahir zim...17 tahun dulu kau tetiba jer muncul kat dalam life aku....kaulah orang pertama yang merampas semua mainan aku dan kau jugaklah orangnya yang merosakkannya semua...kaulah orang yang merampas privilege aku sebagai anak bongsu,anak kesayangan dan anak manja...masa kau lahir,,aku hilang kesemuanya dalam sekelip mata....dan kau dapat segala kemewahan dan keseronokan jadi anak bongsu tu sampailah sekarang...

haish,,,aku pun tak tahu either am i ever being a good brother to you or not...cos benda ni bukannya satu benda yang diajar dengan proper..cam kau masuk kolej pastu ambik Ijazah Kursus KeABANGan dan ke TANGGUNGJAWABan....memang takde derr...aku just buat jer what i have to do tuk pastikan kau dapat apa yang kau nak...dan didik kau jadi orang yang berguna...

I use to ask myself one question...Am I treating you as good as abang Iman took care of me?..Until now, i can't answer that....I think abang iman have showed the best example of being a so called 'abang' and fulfilling the so called destined 'responsibility'...he did his job pretty well...but as for me...I still didn't know how to...

But, to be honest with you...I'm still trying...trying to be the best 'abang' for you....so that, you'll grow up and become a good person...person that I'll finally be proud of...yeah, that's you...you're one of the reason why i'm still alive...cos, my job to watch over you haven't finished just about yet...

ok, ok,ok...enough with all these bromance stuff...we're all grown ups already...and this year you'll have to face your SPM...yeah, your SPM...and if you ever asked me whether I'm worried about you or not...I would say that I'm not really like that worried anymore....cos, I think that you're ready to do this...You're ready to show me that I'm not a crappy kind of brother anymore...You'll get a good grade and you'll show it to me one day with a satisfaction smile carved on your face....

Azim, in the next few years..you and I will have our own family to be taken care of...one day we'll finally become adults...we'll take over the responsibility to take care care of our family..jaga mak dan abah..and as for me, my responsibility would certainly grows larger..One day I have to love my wife, love my kids, love my job...

But, I just wanna let you know that as a brother I would always love u... Even though, in the next 20 years , you'll turn 37 and I will become an old man of 43....deep down my heart, I'm still your brother...and my love and care towards you would remains the same as the moent you were born in this world....

Good luck and take care...
Prepare yourself for the upcoming SPM battle...
I'm not worried,,,cos I've learned to BELIEVE...
BELIEVE on your ability...
You can do this...
and by the way...
Happy 17th Birthday zim..
is always be a pleasure for me to be your brother..

Abang Amal
(your very own brother in a distant land of shamrock)


the band of brothers...










Malam semalam, gua ter'klik' pada satu link blog kat facebook(malas gua nak quote nama blog tu)...gua orait jer baca entry yang dia tulis cam maksum jer tu..sampai lerr satu part yang gua rasa ntah ape-ape ntah mamat ni

..dia berkongsi tips tentang bagaimana untuk me'layan' junior-junior yang baru sampai di university masing-masing....

Antara yang dikongsikan ialah menghantar makanan setiap hari lah, sms adik-adik mengatakan yang kita rindu pada mereka lah, belikan mereka hadiah lah, spend banyak masa dengan mereka lah and macam-macam lah perkara BROMANCE yang diajar untuk melayan adik-adik junior ni...

tak sempat gua habis baca entry tu,, gua gi tandas jap pi muntah-muntah hijau before sambung baca balik...

oH PELISSSSSSSSSSSS LAH !!!!!

kau GAY ke aper bai??

rilex-rilex sudah lerr.. junior tu bukan budak kecik...rata-ratanya semua dah berumur 20 tahun ke atas...diorang dah matured and mumaiyiz abes dah tuk hidup dalam life ni..yang kita nak manja kan dia super-duper tu kenapa ekk??

............................


(off topic)

weyh, kite selalu complaint yang madu'u kita manje lah.adek-adek ramai yang dah taknak 'follow' kite dah bile dah naik second year....ramai yang taknak jadi naqib lah..banyak songeh lah and macam-macam lagi...

tapi bai, kita terlupa satu perkara...siapa yang jadikan diorang MANJA?? 

siapa yang LEMBIK kan diorang??

takde orang lain bai...kite sendiri yang meLEMAK kan mereka dengan segala jenis kesenangan and kenikmatan hidup di luar negara tanpa rasa susah..

and bila sampai waktu nak hand-in kan kepada mereka 'TUGAS' yang ternyata berat dan mencabar hidup ni...jangan salahkan mereka cos mereka MANJA dan LEMBIK ..

salahkan diri kita sendiri cos tak pernah 'ajar' mereka jadi 'KERAS'

P/S- aku geliiiii dengan senior yang selalu call hampir setiap malam nak sembang-sembang dengan cara yang penuh ke-abang-an..cos ianya sungguh tak 'cool' dan boleh mendatangkan 'fitnah' kepada housemate lain yang mendengar perbualan...sorry la beb kalau ade yang terasa..





Summer kian menjelang. Ini bermakna junior-junior baru akan datang membanjiri setiap universiti di Ireland. Ini juga bermakna fenomena yang sama akan berlaku saban tahun.


Q: Tahukah kamu apakah yang dimaksudkan dengan fenomena yang sama itu?


A: Fenomena itu berbunyi 'Pre-school Indoctrination' atau nama glamournya PSI...


Q: Ada apa dengan PSI ini?


A: PSI ini bermaksud, bermulanya sesi CSBTJYPR iaitu akronim bagi 'Cabaran Siapa Boleh Tarik Junior Yang Paling Ramai'..

Q: Siapa yang layak menyertai Cabaran ini?

A: Oh, antara syarat-syarat kelayakan ialah anda kena commit dalam satu-satu pertubuhan dan anda mempunyai jiwa pendakwah pertubuhan..pertubuhan islam favourable..

Q: Bagaimana kalau saya tak commit dengan mana-mana pertubuhan tapi saya cuma nak berkenalan dan menyambut sahaja kedatangan junior-junior yang baru datang?

A: Oh, baguslah..kalau begitu anda boleh teruskan usaha murni anda tanpa mendaftar kepada Cabaran yang bakal berlangsung ini.

Q: Saya ada berkawan rapat, dengan  a few junior di tempat saya ni..tapi takdelah baik sangat sampai hari-hari hantar makanan,,jadi layakkah saya memohon?

A: teeettt !!!! TIDAK ! MAAF ANDA SEMESTINYA BUKAN CALON YANG KAMI CARI..

Q: Bagaimana kiranya saya tidak mengguna nama pertubuhan sangat, tapi saya gunakan nama islam itu dahulu tapi sebenarnya memang saya nak suruh dia commit dalam Pertubuhan saya ni, adakah saya masih layak memohon?

A: TAHNIAH, ANDALAH CALON YANG KAMI CARI !! sila mulakan usaha anda sekarang jika tidak mahu kehilangan junior...

Q: Selaku wakil persatuan, Saya memang ditugaskan untuk menjaga kebajikan dan perumahan junior-junior yang baru datang ni, tapi saya buat atas dasar ikhlas dan tanggungjawab untuk melihat kebajikan dan perumahan mereka terjaga. Ke mana mereka ingin menghala selepas itu, terpulang kepada niat dan minat mereka..Jadi adakah saya layak memohon?

A: Teett !! anda kurang satu kriteria, takpe cube lagi di tahun-tahun hadapan.

Q: Saya memanglah berdaftar atau pun telah ikhlas untuk commit dalam sesebuah persatuan islam yang ada. Saya teringin nak bawa mereka mengenal islam agama yang syumul ni. Walaupun saya akui ada di antara ikhwah-ikhawah saya yang agak fanatik menarik junior sehingga tidak membenarkan langsung mereka mengikuti program-program lain, TAPI IKHLAS SAYA KURANG BERSETUJU dengan cara mereka ni. Yang mengawal dan mengawasi setiap pergerakan junior dari A-Z...Jadi adakah saya layak untuk memohon masuk cabaran ini?

A: Maaf, seperti yang kami nyatakan tadi..anda masih belum layak untuk AFUNDI masuk ke Cabaran ini..Kalau anda masuk pun, percayalah anda konferm kalah cos anda tidak fanatik.

Q: Saya pernahlah masuk usrah masa first year dulu, tapi bila dah besar gedabak ni rasa malas pulak nak pergi...Tapi saya gemar bersukan, dan saya selalu ajak dan rapat dengan junior-junior yang kuat bersukan. Jadi, saya nak tanya adakah masih ade lagi peluang untuk saya memasuki Cabaran ini? Ana mohon pencerahan..

A: Erk, saudara pon nak memohon? takpelah kot, saudara teruskan jer niat murni saudara untuk mengajak lebih ramai orang yang bersukan..ade hadith sahih tentang kebaikan bersukan ni...Qawiyul Jismi pun merupakan salah satu ciri muwasafat tarbiyyah..teruskan usaha mengajak lebih ramai junior/rakan untuk bersukan ok?

Q: Salam, maaf saudara saya nak menegur sikit. Saya ni bukanlah dari persatuan ke ape ker. Cuma saya rasa tak manis lah saudara guna Perkataan Junior untuk kawan-kawan kita yang baru datang ni. Kan lebih manis kalau guna perkataan Sahabat/Kawan/Rakan dan sebagainya. Barulah mereka rasa diri mereka ni dah besar dan matang sikit. Ni asyik panggil junior jer, sampai mereka diri mereka rasa diri mereka tu kecil sangat. Maaflah,sekadar menegur..

A: Oh, terima kasih saudara atas teguran..InsyaAllah sama-sama kita baiki diri untuk tidak mendoktrin sahabat-sahabat baru kita ni dengan pelbagai jenis 'kemewahan hidup' ketika mereka berada di Ireland agar mereka lebih matang dalam menempuh ranjau dan pahit jerih kehidupan yang sebenar di bumi orang ini. 

Q: Maaf ye saya dari Cheras, ingin bertanyakan satu soalan, masih bukak lagi ke Q & A ni?

A: Maaf ye kami dah tutup sesi Q & A ni sejam tadi. Mungkin lain kali kita boleh sambung lagi. Ini pun dah panjang sangat ni. Penat orang nak membacanya...harap maklum,sekian..

Prakata: Entri ini ditulis setelah selesai membaca nota syarahan glomerulonephritis 2(maksud prakata: jangan expect ianya akan menjadi kelakar)

Glosarri Peperiksaan
MEMBUAT NOTA : ADALAH merupakan kegiatan yang tidak berfaedah kerana anda akan menyalin semula hampir semua apa yang ada dalam nota syarahan sambil menambah lebih lagi apa yang ada dalam buku rujukan.

BUKU RUJUKAN: sejenis buku yang hanya dibuka apabila menjelangnya peperiksaan.

ALAT-TULIS: kumpulan beberapa jenis peralatan yang digunakan untuk menconteng kertas A4

NESCAFEE: sejenis drug yang dihalalkan kegunaannya untuk pelajar.

MAKANAN RINGAN: bahan kunyahan yang amat mudah dijumpai di sekeliling meja stadi.

SKYPE: sebuah software yang amat berguna untuk mendapatkan suntikan motivasi ketika rasa nak berhenti buat medic.

KAWAN-KAWAN: kumpulan manusia yang membuatkan anda rasa lebih cuak untuk menghadapi peperiksaan.

PLAYLIST: kumpulan lagu-lagu jiwang yang diulang kerap di laptop dengan harapan berjaya menambahkan motivasi. Tapi sebenarnya menghilangkan konsentrasi.

FACEBOOK DAN YOUTUBE: di waktu exam,merekalah teman sejati.

VITAMIN B-COMPLEX: sejenis botol supplement yang ibu bapa anda sorokkan dalam beg anda sebelum anda fly.

JAM : kelihatan berputar dengan super pantas ketika study week.

TIDOR: sesuatu perkara yang anda buat selalu, tanpa anda sedari.

KEAZAMAN: sejenis perasaan yang lahir ketika study week jika anda jarang kelihatan di kelas.

TARGET: sejenis sasaran yang anda letakkan sebelum exam dan anda rendahkan standardnya hari demi hari.

SOLAT HAJAT: tiba-tiba menjadi amalan.

BERAT BADAN: usah dicerita.

HOMESICK: symptomnya makin kronik pabila anda berani mendendangkan lagu-lagu raya.

 
p/s- selamat berjuang rakan-rakan..




..Kemudian Gua buat-buat tak kisah. Gua tahu gua sedih. Tapi korang bukan paham pun. Korang mat bola. Gua bukan mat bola. Gua bukan tahu apa lu orang cakap pasal bola. Kalau lu orang tanya gua pasal Ronaldinho. Gua mati-mati ingat mamat brazil tu still main kat barcelona. Gua tahu korang akan ketawa berdekah-dekah. Tapi,ade gua kisah. Gua bukan mat bola.

Gua tak tahu pasal bola. Gua tak tahu pun main bola. Bola yang gua tahu main ialah bola tampar dan hiperbola. Iya, gua pakar hiperbola semua cerita. Gua boleh buat cerita tipu jadi real. Tapi gua tak suka menipu. Jadi cerita yang gua hiperbola semestinya cerita kisah benar. Ah, gua malas la nak cerita pasal hiperbola. Gua nak bagitau korang pasal politik malaysia. Dan cerita pasal politik malaysia ni gua janji gua tak buat sampai hiperbola.

Gua ekceli tak minat sangat politik ni. Yelah korang kata politik ni kotor dan jijik. Tapi gua rasa politik tu tak kotor dan jijik. Cuma orang yang masuk politik tu buat politik ni nampak kotor dan jijik.

Gua mula minat pasal politik ni bila anwar ibrahim masuk penjara. Gua satu famili memang minat Anwar Ibrahim. Abah gua lagi minat pasal Anwar Ibrahim ni. Perkara yang boleh buat gua sembang-sembang sempoi dengan bapak dan abang gua ialah tentang PAS dan Anwar Ibrahim. Kitorang boleh berbicara berjam-jam tentang dua perkara ini di rumah.

Gua masih ingat pada PRU 12 yang lepas, Gua dan abah gua tunggu dari pagi sampai ke malam tuk tahu keputusan PRU ni. Dan bila tahu 'Team' yang kitorang sokong menang besar pada PRU 12 yang lepas, gua satu keluarga meloncat macam budak-budak sebab terlampau excited dengan kemenangan 'Team' kitorang itu.

Alar, macam korang support team bola. Apa yang korang rasa bila team korang menang? mesti korang happy giler kan waktu tu. Sampai korang tidur pun still tersenyum gembira sampai ke telinga. Begitulah aku dan politik malaysia. Rasa seronok akan kemenangan 'team' kitorang tu melebihi keseronokan bermain bola tampar dan paint-bola.


Korang mungkin tak rasa ambil tahu tentang politik ni penting. Sebab korang tak rasa politik ini ada boleh ade effect dalam life korang dan awek korang. Tapi ironinya, nanti korang jugak bakal melenting. Jika harga barangan, tol dan minyak petronas naik melambung. Korang terpaksa pakai modenas cabuk pulak tuk balik kampung. 

Itu contoh mudah la gua bagi. Kalau korang nak gua bagi contoh yang hiperbola seperti isu ekonomi dan free education tuk semua. Mau korang termuntah pening kepala.

Jadi nak dijadikan cerita. Hari ni gua sedih la pasal sarawak. Kalau korang rasa,dalam diri tu ada sedikit rasa patriotik rakyat malaysia. Korang tak perlu lah nak buat nasi lemak sambal belacan tuk santapan sarapan seharian. Tapi korang boleh la google tentang kisah sedih politik 30 tahun di sarawak. Dan kalau korang dah paham dan hadam tentang corak pemerintahan di sana, korang kan paham kenapa hari ni gua ucapkan 'tahniah' kepada Taib Mahmud dalam keadaan hati masam mencuka..



Ramai orang sibuk nak mengubah Dunia..tetapi dia lupa nak mengubah Diri Sendiri..

Ramai orang sibuk nak mengejar Dunia..tetapi dia lupa nak mengejar akhirat..

Ramai orang sibuk nak mengejar akhirat...tetapi dia lupakan segala tanggungjawabnya di dunia..

Ramai orang begitu bersemangat nak berjaya..tetapi dia lupa dan malas tuk berusaha

Ramai orang ingin mendirikan rumahtangga..tetapi lupa untuk bersiap menghadapinya...

Ramai orang sayangkan isteri/suami..tetapi dia lupa tuk menyayangi ibu dan bapanya...

Ramai orang cintakan Allah..tetapi dia acapkali membuat perkara yang dilarangNYA..

Ramai orang sayangkan Nabi..tetapi ramai yang lupa tuk berselawat atasnya..

Ramai orang yang memegang jawatan dan tanggungjawab...tetapi dia lupa tuk menyempurnakan tanggungjawab yang sedia ada...

dan sahabat...

Ingatlah...

Ramai orang yang bersiap sedia tuk hidup...tetapi ramai di antara kita yang terlupa tuk bersiap-sedia menghadapai pengakhiran sakratulmaut kita....



Ya Allah, ruginya aku jika berada di kalangan mereka...

p/s- untuk rakan-rakan yang menghadapi exam..saya mengharapkan agar dalam kesibukan anda mentelaah pelajaran ini..jangan pula terlupa tuk memperuntukan masa tuk berdoa kepadaNya..Dia lah Yang Maha Penentu baik buruknya pengakhiran segala cabaran hidup kita.. bitt taufiq wannajah..

Oh ya sebelum tu kalau ade yang tak tahu lagi..pada winter 2010 ni aku telah pergi ke PUISI yang merupakan pelengkap kepada misi melihat struktur organisasi dan gerak kerja keseluruhan Persatuan yang dikenali sebagai PPIMI (Persatuan Pelajar Islam Malaysia Ireland)..

Amal pergi PUISI?? 

ya..aku pergi puisi...kau tak percaya apa lagi labu?

ketika rakan-rakan seangkatan ramai yang futur dalam gerakan dakwah kerana fed up akan cara pendoktrinan persatuan yang lain...aku memilih tuk tidak futur, tapi lebih berhati-hati dalam memilih jemaah pada kali ni...

jadi Persatuan yang berada dalam fikiran aku pada kali ni ialah PPIMI...

sebenarnya aku dah lama dah dok perhati gerak kerja PPIMI ni, cumanya tidak berpeluang tuk melihat dengan lebih dekat...jadi aku pun mengambil keputusan tuk ke PUISI tuk lihat bagaimana cara mereka bekerja...

1. Kecekapan dalam menyelesaikan masalah



Iya, aku memang fed up cos tak dapat bilik pada awal datang(sebenarnya memang salah aku cos baru daftar pada malam sebelum PUISI)...tapi  ketidak puashatian aku pantas di selesaikan oleh comittee yang bertugas..dan tak lama selepas itu aku terus diberikan penempatan...SYABAS kerna CEKAP!!!


Tak lama selepas pembukaan kami terus diberi makanan...nyum..nyum...lazat plak tu..MANTAP cos tak lambat serve makanan....

Masalah tandas lelaki diselesaikan dengan baik, walaupun tidak dapat mencari jalan penyelesaian yang baik...ok lah, aku malas complaint tentang tandas...aku harap next time korang ade solution yang better la...

2. Modul PUISI yang mantap...



PUISI ni tak seperti program yang lain...yang mana peserta di tauhu sumbatkan dengan content yang berat-berat selama berjam-jam(hello, orang lepas exam nak relax-relax..ape yang kau expect dari budak-budak yang nak berholiday di musim sejuk???)

PUISI ni menampilkan modul yang lebih ringan dan banyak menekankan Individual Development dan Self Motivation, sebelum disedarkan dengan kewajipan berdakwah di akhir modul...Ianya amat bersesuaian dengan kesemua tahap lapisan iman dalam diri individu yang berlainan tahap...aku yang lemah iman ni pun merasakan ianya merupakan Program yang terbaik tuk permulaan kepada kehidupan mahasiswa muslim...

Di samping itu, Penceramah Modul pula merupakan Ustaz-ustaz yang popular dan memang berpengalaman dalam menyampaikan Modul program...wah,,hebat2...setahu aku takde sorang pun peserta lelaki yang tertidur waktu ceramah...first time aku tengok takde orang yang tidur waktu modul ceramah disampaikan...THUMBS UP...

3. Banyak games dalam LDK



sebelum ni aku pernah tertipu dengan program yang lain yang mana kami di gula-gula kan dengan Perhimpunan Main Salji..tapi main salji kejap jer...tapi Puisi bolehlah dikatakan perhimpunan main salji yang sebenar kerana memang kami betul2 pun main salji....

aku tertarik dengan cara PUISI handle SNOW FIGHT...begitu tersusun dan teratur...nampak lebih adil dan sistematik(even fasi main salji dengan cara yang kurang telus..haha)....

dan LDK-LDK yang lain, aku rasa begitu menyeronokkan....bukannya macam perhimpunan yang lagi satu di mana, dalam aktiviti LDK diulang semula ceramah yang telah disumbatkan selama berjam-jam...tak ke muntah hijau...

4. Perkara remeh-temeh dititikberatkan..




i. makanan di Puisi adalah melebihi rating 5 star...dan alhamdulillah kenyang....

ii. Penempatan katil yang sangat selesa....

Masa aku pergi ke perhimpunan yang lain pada tahun lepas...Dua perkara yang penting ni di remeh-temeh kan....dengan alasan, " kite pergi program bukan nak pikir makan dan tidur"...

barangkali comittee yang organised program tu perlu menambah bacaan pada syllabus Motivational theory agaknya...

memanglah content program tu lebih penting...tapi bagaimana kita nak meningkatkan motivasi dan semangat peserta program jika tidak diberi makanan yang cukup dan penempatan yang selesa...maka amat sukarlah objektif program itu nak dicapai....

tapi saya bersyukur rakan-rakan saya di PUISI amat-amat menitikberatkan perkara sebegini..SYABAS INSPEKTOR SAHAB...


5. Adanya Malam Apresiasi Islam(MASAI) di malam akhir program...



aku rasa benda ni wajib la tuk setiap program...cos kita nak lihat sejauh mana, peserta program mampu menghadam setiap content dalam modul yang disampaikan....di samping itu ianya mampu mengeratkan ukhuwah di antara peserta-peserta program...

6. Ok ni aku nak comment sikit tentang PUISI...

i. Aku tak tahulah orang lain..tapi bagi aku yang ade pengalaman serba sedikit handle program dan jadi fasi...aku nampak sangat kelemahan sesetengah fasi waktu handle LDK...

salah satu cara nak atasi kelemahan fasi waktu handle LDK ni ialah dengan memastikan setiap fasi telah melalui dahulu LDK tersebut sebelum program PUISI ni dijalankan....

so, fasi takdelah macam baru mula2 buka instruction LDK....tapi aku takleyh nak comment banyak la cos waktu ni pun budak-budak UCD baru jer abes exam..so camner nak buat fasi punya training kan?? so next time kena improve la tentang ni...

ii. Aku rasa perkara satu lagi ni pun korang dah aware kan? iaitu pembahagian kumpulan yang tak sistematik dan kucar-kacir cos ramai peserta UK tak dapat datang sebab flight delay

....memang seriously nampak serabut la waktu awal-awal tu....aku tahu korang memang dah siap2 planning tuk peserta2 UK yang sedia ada kan? tapi yang aku kesal is korang ade lebih dari 3 jam tuk selesaikan masalah pembahagian kumpulan ni before event pembahagian kumpulan dibuat

...tapi takde tindakan yang proaktif tuk menangani masalah ni...so bagi aku,,,agak upset la...next time please la improve..cos, ramai mata-mata dan mulut-mulut yang memerhati korang pada program tu...so kena BE CAREFUL sikit...

7. In Overall, PPIMI, PPIMG dan PPMC mempunyai gerak kerja yang begitu tersusun dan kemas..



Aku melihat kehebatan sesebuah organisasi tu bukan pada ketuanya..tapi pada ajk nya...jika ajk nya pandai dan bertanggungjawab dalam tugasnya..maka hebatlah sesebuah persatuan itu..tak kira sekecil mana pun jawatan ajk itu....

aku mengambil contoh Sahabat saya Nuruddin...jawatan AJK keselamatan jer...in which kalau takde ajk ni pun, aku rasa Puisi still mampu bejalan dengan baik

...tapi hebatnya ajk Puisi...jawatan sekecil ajk keselamatan ni telah digalas oleh Nurudddin dengan begitu serius sekali sehinggakan dia memikirkan tentang probability kami tergolek jatuh dalam tasik dan diculik serigala sepanjang perjalanan pergi dan balik ke tempat Modul ceramah...

even agak kelakar..tapi, kalau korang pandang dari kacamata seorang pemimpin, korang akan nampak betapa hebatnya sesebuah organisasi itu kerana mempunyai barisan committee seperti Nuruddin...

Jadi, aku rasa PPIMI, PPIMIG dan PPMC telah melepasi expectation aku sebagai sebuah badan dakwah yang cekap dan mempunyai saf kepimpinan pelapis muda yang juga mantap saban tahun...SYABAS bette!!





p/s- saya tidak mewakili pihak PPIMI dalam membuat opinion ini...so, don't give any bad image to PPIMI for my writting..we are separate legel entity...

-kepada organiser persatuan yang lain, saya meminta maaf kerana agak laser menegur program anda...tapi, berfikirlah secara positif tuk memperbaiki kelemahan yang sedia ada..

-so, sebab aku berpuas hati dengan program PUISI ni, aku telah pun mendaftar sebagai ahli PPIMI pagi tadi...harap borang aku diproses dengan kadar yang segera...




Terjaga aku dari tidur yang lena..

lautan mimpi yang berlapisan lamanya...
 
walau realitinya hanya sebentar cuma..

lantas hati terdetik bertanya..

siapakah gerangan modulator mimpinya...

......

perut lapar menggeletar rasanya...

setelah sekian lama berpuasa dalam lena...

dan bagaikan dirasuk satu kuasa...
 
diriku menerima satu arahan darinya...

agar bingkas mencari makanan demi secebis tenaga...

dan seteguk air bagi menghilangkan dahaga...

.......

aku tahu aku mampu bangun dan berlari..

mengawal gerakan tangan dan langkahan kaki..

tapi sampai kini aku masih tidak mengerti..

siapakah yang mengawal rima hati dan gastric motality...

......

walau diri tidak sepandai nabi..

walau hati tak sesempurna murabbi..

tapi aku bersyukur di atas pemberian ini...

Ya Allah, siapalah aku tanpa kuniaan akal-Mu ini...

yang mengawal segala keperluan non-voluntary..
 
memastikan aku sentiasa mampu teguh berdiri...
 
dan memudahkan urusan hidupku dengan bantuan negative feedback-Mu ini..
 
jadi izinkan hambaMu tuk bersyukur lagi...
 
so, say Alhamdulillah...thank you Allah..thank you Allah for this magnificent brain...

couldn't ask for more...
 
 
 

p/s- nikmatnya belajar ilmu Allah medic...

~ K E B A H A G I A A N~

adalah

~ k e N I K M A T A N ~

tidak memerlukan dokongan material dan financial..

yang penting adalah..
 
to K N O W that

your  B E L O V E D - O N E  is

H A P P Y..

it's M O R E than E N O U G H...


...........................

1. mak dan abah sudah selamat sampai daripada tanah haram menunaikan haji..oh itu R A H M A T..

2. kaklong finally dapat tukar ke semenanjung dan boleh jaga mak dan abah serta azim..
oh, itu N I K M A T..

3. wani ambil mc 2 hari tuk jumpa keluarga aku dan menguruskan hal-hal family..
oh itu S Y U K U R..

4. AZIM kelihatan semakin sembuh..ya Allah..
itu sangat-sangat S Y U K U R...

5. Wani tolong buka kan skype agar aku dapat melihat wajah-wajah family-ku yang tersayang..
oh, B A H G I A nya..



6. dapat juga bersembang dengan wani membincangkan tentang hal-hal semasa keluarga dan perancangan khawin..
oh jom sama-sama D O A K A N..

7. Aish Izzudin (anak kaklong yang kecil), buat flying kiss kat aku through skype..wah sangat2 C O M E L..

8. Abah dan mak, doakan aku selamat tuk exam through skype sampai menangis-nagis..
oh, itu sangat2 S W E E T..

9. Salji turun dengan lebatnya di Dublin...
oh, itu sangat-sangat S U B H A N A L L A H..

10. ade kemungkinan aku akan menamatkan zaman remaja summer ni..oh, macam tak percaya, tapi kalau Allah izinkan...
oh, A L H A M D U L I L L A H...

11. owh terlupa..abang iman akan selamat menjadi ketua keluarganya sendiri tahun depan..
oh, itu S Y U K U R..

12. ibrahim berkemungkinan besar akan meninggalkan kami sekeluarga ....sekiranya azim benar-benar sembuh...
oh itu S E D I H..semoga berjumpa lagi di akhirat kelak wahai 'adik ku'...
 
....
 
 
p/s- aND sO..there's so many reasons to thank Allah for every S W E E T thing happened to us..we just need to find it..and with a S M I L E,
we says A L H A M D U L I L L A H, thank you my A L L AH...

AMARAN : Entri kali ini mengandungi unsur-unsur racism dan hatred kepada Class, Class Rep, Class Timetable, dan Class Trip...kepada sesiapa yang mempunyai jiwa yang lemah dan lembut kepada class anda sendiri, anda disaran untuk meninggalkan blog ini dengan kadar yang segera..

.......

ADAB TIDAK HADIR KE CLASS ~ juga dikenali dengan nama-nama saintifik lain seperti Adab Tuang Kelas, Adab ponteng class, Adab Skip Class(jangan confius dengan ADIB skip class, itu sudah perkara syubhah) dan lain-lain yang sama suku dengannya bergantung kepada lokaliti si Pelaku pemontengan class...

Bila bercakap tentang tindakan tidak hadir ke class...Ramai yang berambiguiti tentangnya..Saban hari kita lihat begitu banyak serangan dan gerakan Pro-Mahasiswa yang dilancarkan terhadap mereka yang sering ter-skip class ini...

Ada yang mengatakan tak pergi class ini berdosa, Allah marah, sponsor marah, merugikan duit rakyat..duit mak bapak diorang bayar cukai kerja penat-penat(macam mak bapak diorang jer yg bekerja dan bayar cukai)...merugikan diri sendiri dan macam-macam lagi...

DAN TIDAK KURANG JUGA...yang mempunyai beberapa reason tuk tidak hadir ke class...yang agak relevan tuk diterima pakai sebagai hujah yang kukuh bagi mempertahankan tindakan mereka yang skip class tadi...

Apa-apa pun..jom kita tanya diri kita balik..TUJUAN ASAL kita dihantar ke luar negara...Tujuan asal kita ialah untuk menuntut ilmu dan lulus dengan cemerlang dalam setiap peperiksaan yang kita duduki..itu MATLAMATNYA...dan antara usaha yang harus kita lakukan tuk capai matlamat tersebut adalah dengan STUDY...

Tak kiralah bagaimana sekali pun kita STUDY, dengan pergi lecture ker, dengan tak pergi lecture tapi study di bilik ker...dengan pergi library sahaja tapi tak pergi class ker..or apa sahaja cara yang membuktikan kita STUDY tuk mencapai matlamat CEMERLANG DALAM PEPERIKSAAN dan MENUNTUT ILMU...

......................
Jadi kepada Geng-Geng ter-skip class ini tadi..JOM KITA LIHAT, ADAB-ADAB yang perlu kita patuhi sebagai Peng-Skip Lecture yang Tegar..:

1. Mempunyai alasan yang benar-benar kukuh untuk tidak ke class..terlampau mengantuk kerna study lewat malam, tidak sihat, emotionally unstable, keadaan cuaca yang membimbangkan, mempunyai prioriti yang jauh lebih penting pada waktu tersebut dll...

2. Memastikan diri di-update dengan pelajaran yang terlepas pada hari ini dan tidak membiarkannya bertimbun sehingga membebankan.

3. Bertanya kepada rakan tentang apa yang telah kita tertinggal pada hari ini, dan bahagian mana yang perlu kita fokuskan tuk membuat self-revision...dan minta rakan-rakan membantu kefahaman kita...

4. Berazam untuk sedaya-upaya memenuhi jadual waktu yang telah diberikan pada hari-hari yang mendatang.

5. Tidak dengan sengaja tuk tidak pergi class yang mempunyai markah kepada attendance..eg: Language Class, CAL class and etc...

....

jadi itu sahajalah sedikit sebanyak perkongsian yang dapat saya sharekan pada kali ini...

HAL YANG SEBENARNYA~ saya masih lagi tidak berpuas hati dengan keputusan saya tuk pergi ke Hospital St Vincent hari ini...kerna terpaksa pakai kemas-kemas...mengayuh basikal dalam keadaan yang sejuk membeku dan angin ganas menggila...lecak terkena pada seluar dan mengotorkan hampir keseluruhan superficial fascia pada seluar slack yang cun melecun...tersesat dan mempunyai probability tuk digilis kereta yang amat tinggi...semata-mata untuk mendengar 1 hour lecture yang taklah best sangat...

akhir kata: AKU MENYESAL KE CLASS HARI INI...semua ini adalah salah Nia Nabila a.k.a Nea teysco kerna meletakkan aku dalam keadaan guilty kerna tak pernah pergi Hospital Visit...

p/s- BELIA BENCI CLASS di Hospital !!!!



EXAM ~ 10/11/2010 merupakan tarikh yang agak melegakan bagi hampir kesemua pelajar-pelajar UCD kerna tarikh itu menandakan tamatnya satu penyeksaan yang dilakukan secara berterusan oleh lecturer-lecturer kami yang begitu tidak berhati perut(or mungkin terlebih perut) kepada kami...

mid sem exam yang berlarutan hampir-hampir sebulan cukup-cukup menyeksakan jiwa dan batin kami yang manja dan penuh emosi ini(apatah lagi bagi kedua-dua President Club Emo kami;hakim de walrus dan pzu patel)...status-status emo dan berbaur racism kepada exam saban hari di update tanpa mengira saat dan waktu cukup2 membuktikan akan betapa tertekannya kami dengan exam yang berlarutan ini..



bagi aku, ianya tersangatlah menyeksakan...lebih-lebih lagi pabila ianya meningkatkan keinginan aku kepada makanan setiap kali aku melihat buku dan tulisan-tulisan yang bercorak keMedikan...lantas terhapuslah sudah segala impian tuk menjadi kurus seperti sediakala...

bercakap pula tentang PENGURUSAN BERAT BADAN..aku rasa kalau perkara sebegini berlarutan ditambah pula dengan cuaca di dublin yang sejuk cam tak hingat ni...aku rasa aku akan menajdi gemuk seperti gadis bunting dalam video DALAM 10 CAKAP 1 NOMBOR(sila klik) ni...ataupun seakan-akan seiras dengannya..

.........................

ACUTE ABSENTEEISM SYNDROME atau ABS kini menjadi pandemik dan barah yang makin menjadi-jadi di UCD...bila bercakap tentangnya, tentulah aku salah seorang dari pelajar yang dijangkiti olehnya...semakin kuat keinginanku ke kelas...semakin lambat pula aku bangun tuk ke kelas...bukan apa,  selalunya mood study aku datang selepas pukul 12 tgah malam dan ianya berlanjutan hingga ke pukul 3-4pagi..jadi memang lepas subuh tu aku hibernate sampai lebam la jawabnya...tapi aku cuba nak pastikan agar perkara-perkara jahilliyah ni dapat aku atasi dengan kadar yang segera...

.........................


RELATIONSHIP ~ mood relationship aku agak terumbang-ambing lately..aku rasa penat nak menjaga hubungan yang sedia ada...bukannya bosan bukannya malas..cuma adalah beberapa kes-kes yang berbangkit yang masih tak selesai-selesai lagi walaupun usia hubungan kami dah mencecah 6 tahun...so, aku rasa selagi isu-isu asas relationship ni tak diselesaikan selagi tu aku takkan ambil keputusan tuk khawin..ah, aku malas la nak pikir pasal AMANI buat sementara waktu ni..biar lah masa yang mengajarnya..bagi aku, matlamat aku jelas..aku tak tahu plak bagi dia...

.................................

malam ni merupakan MALAM KEMERDEKAAN bagi sesetengah dari kami...bagi aku..masih ada lagi satu paper minggu depan...nak kena tumpukan pada VOLLEYBALL TRAINING plak...esok adalah kali terakhir kami berlatih...bermula pukul 3-5pm...harap semua boleh punctual...ingat nak ajak budak RCSI tapi Sport Manager kata budak perempuan baru nak start training..so, tak jadi la training dengan RCSI...harap-harap ada harapan la tuk menang kali ni lawan BUDAK-BUDAK SURGEON...

........................

AKHIR KATA~ tahniah kepada rakan-rakan seperjuangan yang tetap gigih mengharungi pahit getir exam..suka duka tangis tawa asam garam dalam perjuangan ini...selamat study tuk final exam rakan-rakan...