kita tahu hidup susah..

:: Satu malam yang penuh nikmat ::

Posted by A m a l - -


..Akan datang kepada mu satu perkhabaran. ..pabila kamu bertanyakan kpd seseorang yg menghadirkn diri ke QC Mega 2 UCD di white oak malam tadi...Nescaya rijal itu akan tersenyum seraya berkata.."Apakah kamu mampu mencari kebaikan yg lebih gembira daripada SATU MALAM DI MANA KESEMUA AR-RIJAL UCD BERKUMPUL UNTUK MEMIKIRKAN TENTANG MASA DEPAN AGAMA MEREKA DAN MEREKA KEMUDIANNYA DIJAMU DENGAN KELAZATAN KAMBING PANGGANG KORBAN YANG MENGISI RUANG PERUT MEREKA SEHINGGA TIADA LAGI RUANG KOSONG DALAM PERUT MEREKA UNTUK DIISI DENGAN DAGING KAMBING PANGGANG ITU? DAN TIADA LAGI RUANG KOSONG DI HATI MEREKA AKAN KESEDARAN UTK BERSAMA MEMBANGUNKAN AGAMA MEREKA?...kemudian jika ditanya lagi, adakah kamu hadir ke sana semata-mata mahu menikmati juadah yang diberikan sahaja? nescaya mereka menjawab...TANGGUNG JAWAB UTK MEMBENTUK INDIVIDU MUSLIM GENERASI AL-QURAN ITU ADALAH LEBIH PENTING DARI SEGALANYA... insyaAllah. .


Chapter 25: Quranic Circle Gabungan(QCG) 2 UCD..

aku memang looking forward ke QCG ni cos seronok giler dapat berkumpul ramai2 and berfikir ttg agama Allah ni...

Aku tahu memang susah kalau kita nak berjuang sorang2 dalam menegakkan syiar islam dan menyebarkan kefahaman islam seperti mana yang disyorkan oleh pengasas QC iaitu Imam Hassan Al-Banna..


Tetapi jika kita buat sama2 and ramai2...segala perkara yang susah insyaAllah akan menjadi senang dan mudah...

frankly, aku memang sangat2 tertarik dengan QC ni pada awal2 lagi...nak2 pulak ketua QC aku iaitu saudara Irfan Ismail merupakan salah satu ketua QC yang terbaik dalam sejarah QC ni...

Memang setiap ajaran dan kefahaman Al-Quran yg diterangkan itu membuatkan hati aku benar2 terpaut pada setiap bait-bait perkataan yang keluar dari mulut ketua QC aku...

tapi kalaulah nak dibandingkan aku dengan ketua QC aku ni...memanglah aku ni sangat2 jauh lagi perbezaannya tapi InsyaAllah bila aku sudah sampai tahap tuk memegang QC ni..aku akan buat yang terbaik tuk teruskan kerja2 agama ni...InsyaAllah...

Malam tadi kitorang ada QC Gabungan yang terakhir...ia juga merupakan acara penutup tuk QC pada semester ni...maknanya lepas ni dah takde QC dah...(a bit sad)

Speaker malam tadi ialah Abg Haidir dari Cork...

Dia meneruskan kefahaman tentang tanggungjawab membentuk Individu muslim...aku boleh katakan yang aku beri dia 8/10 ar tuk overall slot dia...

Abg Haidir ni adalah among a few Rijal yg sangat2 hebat...kehebatan dia bolehlah diletakkan sebaris dengan Syeikh Ateeq...

......................

Lepas habis QC tu...kitorang dijamu dengan kelazatan daging kambing bakar korban...Ya Allah, hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa sedapnya dan lazatnya juadah malam tadi...aku hampir2 menitiskan air mata kerna tak dapat nak digambarkan betapa seronoknya hati aku sepanjang aku berada di white oak semalam....

Ya Allah kau kukuhkanlah Ukhwah di antara Rijal2 yang hadir ke majlis mu semalam Ya ALLAH...

InsyaAllah...akan berjumpa lagi di Perhimpunan Musim Sejuk(PMS) nanti....


............................

Chapter 26: Final written Exam Chinese...

Exam Final kali ni bolehlah aku katakan sebagai kesusahan peringkat karma...

Hal ini kerana, aku yang sudah hampir habis study ni pun...masih banyak juga vocab yang aku tak tahu kerna banyak yg kluar semalam merupakan sesuatu yang aku tak pernah belajar dalam kelas...siyot betul ar...

nak dijadikan cerita...tahap kesukaran yang paling karma sekali ialah di bahagian akhir paper tersebut kami dikehendakai membuat surat rasmi kepada China Embassy di Ireland for Entrance Visa Application to China...

mak datok susah giler2...

memang aku tak pernah belajar..

malas ar aku nak cerita lagi...aku harap2 kalau abes gempak pun aku bleh dapat B cos midsem aku kira ok gak...

Hal ini juga membuatkan aku telah membatalkan niat aku tuk sambung ke stage 2 jadi aku tukar ke Japanese Stage 1...Alhamdulillah selamat masih ada lagi ruang kosong tuk aku mencelah ke japanese next sem...

................................

Chapter 27: Hellooow...winter sudah bermula beb....



Terkezutnya aku pabila aku mahu bergerak ke Blackrock for Chinese Exam...

aku nampak satu kabus yang begitu tebal sehinggakan pemandangan aku terbatas...

dan pabila aku melangkah saja keluar daripada House 17 Belgrove....kepul2 asap keluar dari mulut aku yg memberitahu aku bahawa keadaan sudah menajdi super duper sejuk...

aku tanya pada pali...pali jawab suhu dah sampai 2 degree celcius...

giler ar sejuk....

malam tu pabila aku ke QCG berbasikal dengan rakan2 yang lain...suhu sudah mencecah ke -2 degree celcius....

wah....giler2 sejuk...tuhan saja lah tahu...

bila sekali angin sejuk bertiup menggigit tubuh badanku...aku rasa cam nak nanges jer cos terlampau sejuk...

tapi QC punya pasal aku gagahkan jua....

Chapter 28: wani dan lain2 perkara...

Wani sudah bayar duit Wimax dia...

so, pasni...connection takde ler masalah sangat...

tapi masalahnya aku memang busy sejak 2-3 hari ni...

so tak dapat nak skype ngan dia lagi...harap2lah dapat skype ngan dia secepat mungkin...

lain2 hal..aku sudah siap lukis cal histo workbook..malam ni aku akan siapkan essay insyaAllah...

by esok aku akan mula study tuk final....doakan aku rakan2...salam sayang pada semua...

bye...

6 Responses so far.

  1. amal says:

    aku buat nak cepat jer post ni...sorry2 sebab banyak typo error...aku dah betulkan...

  2. miss xray says:

    salam sayang buat kamu juga...
    gud lark dear!!..
    - memg r awk nk menitiskan air mata ble mkn daging kambing panggang tu, da favourite awk kn..hehee...
    um ok lar...stdy first..bye2 tke cre!!...

  3. sakinah prague says:

    salam...amal..just wanna give my point of view la kn...

    dulu aku penah blajr mandarin...dan aku sgt suka bhs tu...kalo aku nk bndingkn mandarin dgn jepun, aku rs jepun lg susah sbb dia ada katagana, hiragana, dan kanji....dan kanji tu sm mcm hg blajr mandarin skrg...kena hafal byk vocab gk...drpd hg nk mula dari bwh(ie jepun) bek hg smbung ja mandarin smpi thp yg tertinggi...lagi satu dr sudut keja kt msia nnt,...kalo hg dah bleh mahir bhs mandarin, nnt sng hg nk btutur ngn org cina kt msia nnt...lg diorg suka b'interaksi dgn dr amal ni nnt...kalo bhs jepun, kena keja kt jepun la br leh nk apply kn.....

    just a suggestion la amal...dr sorg kwn yg sgt2 minat mandarin tp xdak peluang cm hg...k...gudluck for your future...salam

  4. amal says:

    salam kinah...

    first of all, lama tak dengar cerita; apa khabar? aku sangat2 berbesar hati engan opinion kau tu...memang niat aku tuk blajar chinese cos nak guna kat mlaysia nanti tapi kat sini chinese punya exam susah giler...blajar memang ler tak susah sangat...compare ngan japanese, blajar memang ler susah sket but then exam dia tak susah sangat..so dapat ler pointer tinggi2 sket...aku taknak disebabkan elective, pointer aku down..tu jer...btw, aku sangat2 appreciate kau punya opinion...aku pun sangat2 suka chinese language,seriously..tapi keadaan tak mengizinkan...

  5. sakinah prague says:

    owh, cm2 plak...tak pa la amal...yg pntg, decide la yg terbaik wt diri hg...smoga hg dpt pointer tggi2 mlangit nnti insyaALLAH =)

    aku chat2 ja, alhamdulillah...insyaALLAH nnt aku pi mlwt ire cuti krismas nnt..