kita tahu hidup susah..

:: 7 DALIL yang kau tak dapat tipu tentang PUISI KEMBARA TIAN XIA ::

Posted by A m a l - -

Oh ya sebelum tu kalau ade yang tak tahu lagi..pada winter 2010 ni aku telah pergi ke PUISI yang merupakan pelengkap kepada misi melihat struktur organisasi dan gerak kerja keseluruhan Persatuan yang dikenali sebagai PPIMI (Persatuan Pelajar Islam Malaysia Ireland)..

Amal pergi PUISI?? 

ya..aku pergi puisi...kau tak percaya apa lagi labu?

ketika rakan-rakan seangkatan ramai yang futur dalam gerakan dakwah kerana fed up akan cara pendoktrinan persatuan yang lain...aku memilih tuk tidak futur, tapi lebih berhati-hati dalam memilih jemaah pada kali ni...

jadi Persatuan yang berada dalam fikiran aku pada kali ni ialah PPIMI...

sebenarnya aku dah lama dah dok perhati gerak kerja PPIMI ni, cumanya tidak berpeluang tuk melihat dengan lebih dekat...jadi aku pun mengambil keputusan tuk ke PUISI tuk lihat bagaimana cara mereka bekerja...

1. Kecekapan dalam menyelesaikan masalah



Iya, aku memang fed up cos tak dapat bilik pada awal datang(sebenarnya memang salah aku cos baru daftar pada malam sebelum PUISI)...tapi  ketidak puashatian aku pantas di selesaikan oleh comittee yang bertugas..dan tak lama selepas itu aku terus diberikan penempatan...SYABAS kerna CEKAP!!!


Tak lama selepas pembukaan kami terus diberi makanan...nyum..nyum...lazat plak tu..MANTAP cos tak lambat serve makanan....

Masalah tandas lelaki diselesaikan dengan baik, walaupun tidak dapat mencari jalan penyelesaian yang baik...ok lah, aku malas complaint tentang tandas...aku harap next time korang ade solution yang better la...

2. Modul PUISI yang mantap...



PUISI ni tak seperti program yang lain...yang mana peserta di tauhu sumbatkan dengan content yang berat-berat selama berjam-jam(hello, orang lepas exam nak relax-relax..ape yang kau expect dari budak-budak yang nak berholiday di musim sejuk???)

PUISI ni menampilkan modul yang lebih ringan dan banyak menekankan Individual Development dan Self Motivation, sebelum disedarkan dengan kewajipan berdakwah di akhir modul...Ianya amat bersesuaian dengan kesemua tahap lapisan iman dalam diri individu yang berlainan tahap...aku yang lemah iman ni pun merasakan ianya merupakan Program yang terbaik tuk permulaan kepada kehidupan mahasiswa muslim...

Di samping itu, Penceramah Modul pula merupakan Ustaz-ustaz yang popular dan memang berpengalaman dalam menyampaikan Modul program...wah,,hebat2...setahu aku takde sorang pun peserta lelaki yang tertidur waktu ceramah...first time aku tengok takde orang yang tidur waktu modul ceramah disampaikan...THUMBS UP...

3. Banyak games dalam LDK



sebelum ni aku pernah tertipu dengan program yang lain yang mana kami di gula-gula kan dengan Perhimpunan Main Salji..tapi main salji kejap jer...tapi Puisi bolehlah dikatakan perhimpunan main salji yang sebenar kerana memang kami betul2 pun main salji....

aku tertarik dengan cara PUISI handle SNOW FIGHT...begitu tersusun dan teratur...nampak lebih adil dan sistematik(even fasi main salji dengan cara yang kurang telus..haha)....

dan LDK-LDK yang lain, aku rasa begitu menyeronokkan....bukannya macam perhimpunan yang lagi satu di mana, dalam aktiviti LDK diulang semula ceramah yang telah disumbatkan selama berjam-jam...tak ke muntah hijau...

4. Perkara remeh-temeh dititikberatkan..




i. makanan di Puisi adalah melebihi rating 5 star...dan alhamdulillah kenyang....

ii. Penempatan katil yang sangat selesa....

Masa aku pergi ke perhimpunan yang lain pada tahun lepas...Dua perkara yang penting ni di remeh-temeh kan....dengan alasan, " kite pergi program bukan nak pikir makan dan tidur"...

barangkali comittee yang organised program tu perlu menambah bacaan pada syllabus Motivational theory agaknya...

memanglah content program tu lebih penting...tapi bagaimana kita nak meningkatkan motivasi dan semangat peserta program jika tidak diberi makanan yang cukup dan penempatan yang selesa...maka amat sukarlah objektif program itu nak dicapai....

tapi saya bersyukur rakan-rakan saya di PUISI amat-amat menitikberatkan perkara sebegini..SYABAS INSPEKTOR SAHAB...


5. Adanya Malam Apresiasi Islam(MASAI) di malam akhir program...



aku rasa benda ni wajib la tuk setiap program...cos kita nak lihat sejauh mana, peserta program mampu menghadam setiap content dalam modul yang disampaikan....di samping itu ianya mampu mengeratkan ukhuwah di antara peserta-peserta program...

6. Ok ni aku nak comment sikit tentang PUISI...

i. Aku tak tahulah orang lain..tapi bagi aku yang ade pengalaman serba sedikit handle program dan jadi fasi...aku nampak sangat kelemahan sesetengah fasi waktu handle LDK...

salah satu cara nak atasi kelemahan fasi waktu handle LDK ni ialah dengan memastikan setiap fasi telah melalui dahulu LDK tersebut sebelum program PUISI ni dijalankan....

so, fasi takdelah macam baru mula2 buka instruction LDK....tapi aku takleyh nak comment banyak la cos waktu ni pun budak-budak UCD baru jer abes exam..so camner nak buat fasi punya training kan?? so next time kena improve la tentang ni...

ii. Aku rasa perkara satu lagi ni pun korang dah aware kan? iaitu pembahagian kumpulan yang tak sistematik dan kucar-kacir cos ramai peserta UK tak dapat datang sebab flight delay

....memang seriously nampak serabut la waktu awal-awal tu....aku tahu korang memang dah siap2 planning tuk peserta2 UK yang sedia ada kan? tapi yang aku kesal is korang ade lebih dari 3 jam tuk selesaikan masalah pembahagian kumpulan ni before event pembahagian kumpulan dibuat

...tapi takde tindakan yang proaktif tuk menangani masalah ni...so bagi aku,,,agak upset la...next time please la improve..cos, ramai mata-mata dan mulut-mulut yang memerhati korang pada program tu...so kena BE CAREFUL sikit...

7. In Overall, PPIMI, PPIMG dan PPMC mempunyai gerak kerja yang begitu tersusun dan kemas..



Aku melihat kehebatan sesebuah organisasi tu bukan pada ketuanya..tapi pada ajk nya...jika ajk nya pandai dan bertanggungjawab dalam tugasnya..maka hebatlah sesebuah persatuan itu..tak kira sekecil mana pun jawatan ajk itu....

aku mengambil contoh Sahabat saya Nuruddin...jawatan AJK keselamatan jer...in which kalau takde ajk ni pun, aku rasa Puisi still mampu bejalan dengan baik

...tapi hebatnya ajk Puisi...jawatan sekecil ajk keselamatan ni telah digalas oleh Nurudddin dengan begitu serius sekali sehinggakan dia memikirkan tentang probability kami tergolek jatuh dalam tasik dan diculik serigala sepanjang perjalanan pergi dan balik ke tempat Modul ceramah...

even agak kelakar..tapi, kalau korang pandang dari kacamata seorang pemimpin, korang akan nampak betapa hebatnya sesebuah organisasi itu kerana mempunyai barisan committee seperti Nuruddin...

Jadi, aku rasa PPIMI, PPIMIG dan PPMC telah melepasi expectation aku sebagai sebuah badan dakwah yang cekap dan mempunyai saf kepimpinan pelapis muda yang juga mantap saban tahun...SYABAS bette!!





p/s- saya tidak mewakili pihak PPIMI dalam membuat opinion ini...so, don't give any bad image to PPIMI for my writting..we are separate legel entity...

-kepada organiser persatuan yang lain, saya meminta maaf kerana agak laser menegur program anda...tapi, berfikirlah secara positif tuk memperbaiki kelemahan yang sedia ada..

-so, sebab aku berpuas hati dengan program PUISI ni, aku telah pun mendaftar sebagai ahli PPIMI pagi tadi...harap borang aku diproses dengan kadar yang segera...




13 Responses so far.

  1. Afham says:

    Aku membacanya...dengan tenang.

    Terima kasih utk komen positif dan negatif. Itulah yang kami harapkan. Adanya pihak yang menegur kelemahan, dan menyokong kelebihan.

    Samada PUISI atau program lain, aku rasa semua organizer aim yang terbaik.Cuma maybe ada yang terlepas pandang, atau perkara yang tetiba berlaku, sehingga menampakkan perkara yang negatif.

    U've found ur voice...lets inspire others to find theirs.

  2. amal says:

    tengkiu lah afham cos beri peluang aku ke puisi..

    aku rasa kau tak patut letak jawatan lagi...aku rasa kau patut pertahankan jawatan yang sedia ada tuk setahun lagi at least...

    sebab, comittee korang tahun ni agak mantap la..sayang, kalau semuanya bertukar...nak kena mula balik dari awal..sampai bila la ppimi nak maju?

  3. aus says:

    Salam wbt.

    Alhamdulillah, sebagaimana pres membaca aku juga membaca dgn tenang.

    InsyaAllah, aku juga nak mengambil kesempatan menjawab beberapa komen agar nanti PUISI akan datang bertambah baik.

    i.persediaan fasi: di sini selaku bekas ketua fasi aku meminta maaf jika ada terdapat kelemahan dimata peserta daripada pihak fasi.latihan telah dianjurkan namun sprt yg dinyatakn tak semua fasi dpt hadir disebabkn exam etc.jadi mohon maaf sekali lagi

    ii.pembahagian peserta: mengaku mmg tak bersedia dan kucar kacir.ini disebabkn kami memutuskan pembahgian kump mmg betul2 random, tak ada peserta yg ditarget atau 'sengaja dipisahkn' dari rakan.namun apakn daya perkara baru sering teruji dgn masalah yg tak diduga walaupun mempunyai masa yg agak panjang (3 jam) utk melakukn pembaikian.

    walaupun sudah menjawab beberapa komen disini insyaAllah komen hang akan tetap dbincangkn dlm meeting muhasabah nnnti.

    mengenai kekalkn kepimpinan sekarang rasanya ahli persatuanlah yg layak menentukan.kalau rasa baik di mata ahli, calonkn kepimpinan yg sudah sedia ada sekarang.namun kita harus faham, pemimpin datang silih berganti, even game bola sepak selama 90 minit pun ada pertukaran pemain inikan pula badan dakwah yg perlu bersifat dinamik dan teratur.kami ini diibaratkn salah satu drpd mata2 rantai dakwah, bukanlah kami yg memulakn dan semestinya ia tidak akn berakhir dgn kami.

    mungkin idea ingin mengekalkn kepimpinan skrng adlah kerana sangkaan bahwa kepimpinan skrng adlh yg terbaik.namun bagi kami, kepimpinan yg baik adlh apabila kami berjaya melahirkn pemimpin yg lain. wallahu'alam

    seeru 'ala barakatillah

  4. amal says:

    terima kasih di atas kesudian menjawab segala kekurangan...sebenarnya aku sendiri pun paham atas sebab apa kekurangan ini berlaku..cumanya, di harap lebih proaktif di masa yang mendatang..insyaAllah..make du'a brother..

    aku bersetuju jika majoriti saf kepimpinan tahun ini dikekalkan kerna mostly committee masih lagi boleh berkhidmat dengan baik...tapi seperti yang kau kata, semuanya terpulang kepada ahli tuk menentukan..aku harap ppimi dapat diterima oleh semua pihak...sebagai salah satu tempat penyatuan kesemua badan mahasiswa mahupun dakwah di dublin...

  5. nuruddin says:

    salam Amal,

    sebagai wakil ppimi, aku dengan sukacita ingin meminta izin untuk mengambil post ini untuk diletak ke dalam portal ppimi mewakili suara mahasiswa. boleh ke?

    kami sedang mengumpul komen2 peserta puisi untuk dikongsi bersama graduan puisi yang lain, insyaAllah

  6. amal says:

    Nuruddin: kalau dirasakan sesuai, saya tiada masalah..

  7. nuruddin says:

    tapi mungkin akan diambil bahagian perkongsian yg sesuai je la ye utk mengelakkan sebarang masalah.

    thanks sekali lagi

  8. Anonymous says:

    bila ditanya kenapa sukakan pen A, kita akan jawab, Pen A ni best, sedap pakai bla3. bukan dgn cara kita ckp pen B ni xbest langsung, bla3..

    sy nk bg pendapat dari view sy sbg org yg jugak telah struggle utk pilih sama ada pen A atau B.

    faktor sy memilih pen A,
    1. pen A tidak pernah memburukkan pen B dalam bicaranya, they just talk bout themselves, what they do, how they work. so nmpklah kekuatan mereka adalah dgn menegakkan yg benar, bukan menjatuhkan yg lain utk naik.

    2. pen A tidak menyebut nama organisasinya utk menambah ahli, atas dasar tidak mahu wujudnya perasaan utk bekerja atas nama jemaah, tp mereka hny mahu bekerja atas nama Allah. they always said (even when i'm in the phase of choosing), jgn fikir psl nama. pilih ape yg awak rase betul. so sy kagum sgt, walaupun diorg ade chance utk mencucuk sy, tp they didnt do that. mungkin takut tercampur aduk keinginan dan nafsu sendiri dalam mengajak org.

    3. pen A tidak pernah memaksa sy dlm memilih pen pilihan sy. dia meletakkan Allah sbg penyusunnya. dan memberi ruang kpd sy utk memilih. paling sy kagum, ade ahli pen A yg bercakap,"awak ikut je ape awak rase betul.. kalaulah satu hari nanti awak rase pen A ni bercanggah, then awak boleh keluar dan cari yg lebih dekat dgn cara yg betul". i was amazed on what he said. xpernah lg org suruh kite keluar dari jemaah. berani.

    4. sebagaimana pen A telah membina saya dgn caranya, (yg mengubah sy dari org yg merebel usrah dan mengejek org yg beriman, menjadi org yg skrg ni direject bila diajak usrah, dan diejek sbb amal yg dibuat), sy mahu mengubah org lain juga dgn cara yg sama :)

    5. pen A mengorek dari akar umbi supaya terhasil cabang2 dgn sendiri. bukannya dgn sibuk dgn cabang dan akhirnya xdpt ke akar umbi pun..

    6. pd pndpt sy, pen A paling dekat dgn cara rasulullah dan plg membawa sy mengenal Allah :)

    alhamdulillah, moga dgn pilihan ape pun yg dibuat, ia adalah atas dorongan dan petunjuk dari Allah..:)

  9. amal says:

    To anonymous:

    Then, we have met the difference person from the Pen A...

    U might have met with someone who knows what's the best for islam..

    in UCD, I met people from Pen A..who said want to foght for islam but they refuse to joint venture with another islamic societies by saying that we have the difference method...as for your knowledge, there are people who didn't have chance to have usrah cos Pen A don't have enough men power...rather than passing that people to another society, they rather let that erson go without any usrah...

    I might said bad things about Pen A but that's only because I love them...I tried to change and improve how things were, while I'm inside but I was rejected...so, I try to change it form outside then..that's my aim...if you fail to see that, I think U didn't open your mind wide enough..

  10. mr PEN says:

    takut2 apa yang diperkatakan, menambah fitnah .

    naudhubillah

  11. amal says:

    i was there in PMS and I was there in PUISI..and then, I'm blogging to make a comparison...

    so that, the people from that particular society knows exactly where they're good at, and where they're weak...it is necessary to make the improvement in the year to come...

    For, your knowledge...I've talked to the right people for the improvement of PMS while I'm with them..but nothing change...therefore, this is my way to criticize so that people would realised that they need to improve in order to stay competetive...

    I never said something in which I didn't put action first...the writting is always be my last resort...

  12. toMr.Pen says:

    Dilemma in choosing the best, meaning you're quite a curious person.That's a good thing.

    if you chose A, dont stop. don't stop being curious. don't ever stop to think! when you're in there,search more.and also don't stop from looking at the B, why are they being so forceful.why they really wanna say, they're right.why are they being so concern?

    :)

  13. uremembermynamethrice says:

    'paraphrasing' from the former cultural director fo beijing olympic 2008 (which name n the actual title i forgot),

    "choosing which performance is my favourite is like choosing which sons or daughters i like the best. i love them all."

    be it pen A or pen B, there shouldn't be an emphasis of which outdo others best. it is how both can work together to achieve common goal. if eventually the likes of mazhab syafie, hanafi, hanbali n maliki could actually sit together under the term Ahl Sunnah wal Jamaah, shouldnt we as the branches of slightly different groups do the same?

    it is impossible for us to stay with agreement at each other all the times and it is very humane for us to be different.

    let us remember the song the late Ustz Asri used to sing, "Satu kiblat yg sama"

    lastly, one islamic figure once stated,

    "the division of islamic entities should be viewed as different group play different aspects of achieving the same goal"