kita tahu hidup susah..

:: " Aku sumpah kau kena diabetis!!! " ::

Posted by A m a l - -


Last month, aku beli gula...

bukan gula-gula..

GULA...

iya, se-packet gula...

disebabkan budak-budak rumah ni tak makan gula sangat...

so gula ni jadi terbiar lah macam tu...

cuma kadang-kadang jerlah, aku buat susu tuk celup ngan biskut tiger susu, aku guna gula sikit...(banyak nyer susu)

minggu lepas, aku nampak penutup bekas yang digunakan untuk menutup gula ni hilang(ok, aku tahulah korang lapar, tapi takkan ar penutup gula pun korang nak makan...(p/s-'korang' tu maybe refer pada 'seseorang')

dalam hati aku kan, aku risau jugak kalau-kalau ader 'makhluk kecil' berkaki enam yang aku paling tak suka, datang makan gula tu dengan 'kawan-kawan' dia...

tapi tuk menyedapkan hati aku, aku cakap jer ' eleh, tak kan lah ader semut datang kot, kitorang punya apartment tinggi'...

tapi, tanpa yang disangka-sangka...maka benarlah kata-kata pepatah melayu...

' Dimana Ada Semut, Disitu Ada Gula'

2-3 hari lepas, gula aku diserang oleh segerombolan askar semut yang bewarna hitam...

yelah, dah tak bertutup kan, mestilah kena serang...

ramai yang tak ambil peduli tentang ni...

sebab mungkin kerana mereka tak ade kena mengena dengan gula...maksud aku, diorang tak makan gula sangat...

tapi bagi aku??

penggemar biskut tiger susu dicelup dengan susu yang ditambah dengan sedikit gula??

itu adalah masalah yang begitu besar ya'amat bagiku??

lebih besar daripada masalah exam final dan 'orang menipu'...hehe..

jadi aku sibuk-sibuklah, mengetuk-ngetuk bekas tu bagi menakut-nakutkan askar semut tersebut....

dalam bengang2 tu nak jer aku cakap...

"hey, U mess with the wrong guy, najis!!!"

tapi bila aku pikir-pikir balik, kerana mungkin ianya akan memakan masa sampai kiamat untuk semut-semut itu memahami bahasa aku...aku tukar strategi...

mula-mula aku nak cari IP address dia(haha...hahaha)...

ok, aku tipu...

sebenarnya waktu tu mata aku ligat tuk mencari bekas yang besar tuk aku tabur gula tu dan letak dekat bawah kipas(macam mak aku biasa buat)...

tapi bila aku sedar kat apartment ni tiada bekas besar mirip-mirip dengan apa yang mak aku biasa buat tu, aku akhirnya 'give up'...

aku biarkan jer semut-semut tu makan gula tu...

aku dah tak boleh buat apa-apa dah...

aku duduk kat sofa, aku berfikir resah...kenapalah semut asyik makan gula tapi tak pernah kena diabetes?? or diabetes melitus??

aku bukan apa, 'diorang' tu dahla mencuri, tapi Allah bagi diorang makan gula tanpa sakit...

tapi kitorang beli penat-penat dengan hasil penat lelah pergi cucuk duit kat ATM tuk keluarkan duit scholarship MARA pun, boleh dapat diabetes melitus...

aku bukanlah persoalkan sangat...yelah, orang cakap 'everything happen for a reason'...

lepas tu, aku dengan muka 'give up' nya, terus masuk bilik dan study...

tapi sebelum tu aku, sempat jugak menyumpah askar-askar semut tu dalam hati...

aku cakap, " kalaulah aku beli gula ni dengan duit yang halal, demi Allah aku sumpah 'korang' kena diabetes esok "...

hari ni, aku tidak pergi class...sebab aku nak habiskan Module 7(pharmaceutical Chem) ni..

and seperti biasa, aku bangun tidur dan pergi ke dapur tuk membuat air susu dengan ditambah gula sedikit tuk dicelup dengan biskut tiger susu....

sedang aku lihat, pada bekas gula tu....Aku terkejut...

terdiam seribu bahasa urdu...

dan juga bahasa kandahar...

Bekas itu sudah...........hil.............hilanggg!!!




teng...teng...teng......










..........................

takdelah, sebenarnya semut-semut tu yang dah hilang!!!!

dah takde semut langsung kat dalam bekas tu...

aku check kiri kanan, depan belakang...seriously takde semut...

bekas tapak kaki semut pun takder...betul...

jadi mengikut result DNA Test yang aku buat sebentar tadi, setitis air liur semut pun tak dapat dikesan...

yang ade...cuma GULA dan BEKAS GULA TANPA PENUTUP...

tu saje yang ader...

So, aku terkejutlah...

jadi aku terfikir-fikirlah akan sumpahan aku semalam...

1. Mungkinkah semut-semut itu paham bahasa inggeris bila aku cakap "Don't mess with the wrong guy" last nite?

2. Mungkinkah semut tu dah makan gula terlalu banyak sampai dia muak??

3. Mungkinkah semut itu tengah mencari biskut tiger aku pula tuk dicicah bersama susu yang telah ditambah gula sikit??(ok yang ni aku risau)

4. Adakah mereka sakit perut??

5. Atau SEMUT-SEMUT itu memang BETUL-BETUL KENA DIABETES???

ntahla, koranglah pikir dan jawab...

p/s- 1. jika kau membeli makanan daripada sumber yang halal, nescaya Allah akan menjaga makanan itu....2. Allah MAHA MENDENGAR, walaupun sesuatu yang kau katakan dalam hati...Subhanallah...

"Allah hu samiu'l Alim"





5 Responses so far.

  1. justified says:

    haha..amal...
    ada org beli gula baru ganti gula yg lama...haha

    cacat gila!

  2. amal says:

    aku rasa tak macam tu kot...

    1. budak rumah aku tak makan gula, takkanla diorang sanggup beli kot...

    2. aku tak jumpa mana2 gula yang dibuang...

    3. tiada yang keluar malam semalam..

    ...tak tahulah, tu yang pelik tu pijie...haha...

    tapi aku rasa macam yakin jer, semut tu kena diabetes..

  3. Anonymous says:

    menurut firasat aku:

    (1)semua semut2 tuh dah bertukar menjadi gula kerana sumpahan ko yg amat lantang.(ish..gerun gak aku)

    (2)semut tu dah balik rumah.diorang pun ade family gak.abis waktu kerja,balik la diorang

    (3)ko bangun malam tuh (mengingau) sambil melakukan aktiviti menghalau semut-seperti cara yg ko bgtau td..bila semut dah lari,ko masukkn balik gula dalam bekas & sambung tido.

    sometimes, miracle happens.who knows?wallahuallam

  4. hoi...ngan semut pon bermusuh..kah2,tapi kat sini takde semut!!yes!

  5. amal says:

    to jannah: takpe nanti aku bawa semut kat sini migrate kat sana....ces, padan muka kau...sure sana tiada gula kan? sebab dimana tiada semut, disitu tiada gula...haha

    to, anonymous: anda mempunyai pemikiran yg tajam dan mantap sekali dalam hal ini...tapi yang peliknya, sampailah ke hari ni, even gula tu masih lagi tidak bertutup, tapi Alhamdulillah, seekor bayang semut pun sudah tidak kelihatan...semut mati pun takde...
    ...tapi aku rasa satu jerlah yg make sense..."ALLAH MAHA MENDENGAR DAN MENGETAHUI APA YANG TERBAIK BUAT HAMBANYA"