kita tahu hidup susah..

:: Cell-Cell Communication & Signalling Exam - Antara Semangat dan Kerajinan - ::

Posted by A m a l - -



huissh baru jer abes exam Cell-Cell Comm tadi...

Essay...4 soalan besar...

answer dalam 2 hours...

secara jujurnya inilah merupakan module killer dalam exam kali ni...

memang semua orang tensi abis la...pulun sampai nak mati...

nak bertambahkan lagi tensen module ni ialah dengan waktu start examnya ialah pukul 9am..

jadi aku kena bangun seawal pukul 6am (yg aku tak pernah2 buat)...

dan meredah cuaca sejuk membeku Dublin di waktu pagi sambil berbasikal ke RDS...

giler ar...

tadi masa cycling, aku rasa telinga aku sudah hampir2 kena frost bite...

sesampainya aku kat RDS, aku tak rasa pun telinga aku...sebab dah beku sudah...kedua-dua belah cuping telinga aku....

...........................

secara jujurnya juga...aku agak pulun giler exam ni....

since 2 hari lepas aku asyik berkurung jer dalam bilik buat notes dan mentelaah setiap benda yang ader dalam lecture notes....

sice 2 hari lepas,, aku tak dapat tidur...asyik membaca jer....(tapi aku sempat juga facebook dan u-tube)

since, 2 hari lepas....hidup aku tidak keruan....

TAPI

MALAM TADI....

aku sudah hampir2 ingin give up....

mechanism2...mula berterabur dalam kepala otak aku...

signalling molecules mula dah bercampur-aduk dalam kepala aku...

tangan aku sudah mula menggeletar kerna sudah tak daya lagi buat notes...

mata berat giler...and bahu aku rasa sakit giler....

aku betul2 rasa mahu tidur....

tapi aku tetap teruskan juga sampailah jam menunjukkan tepat pukul 4am...

aku terlelap jua akhirnya....

...........................


5 minit.....sebelum pukul 5 am aku terbangun.....

lagu Selamat Hari Raya dari Saloma dari Alarm hanset aku membingit-bingit di telinga aku...

aku betul2 malas...penat sungguh...mata berat giler....dan aku memang tak daya...

aku terlelap balik.....

dan di waktu Alarm yg kedua....

Baru aku teringat yang bahawa ada satu part lagi yg aku belum cover....

takkanlah aku nak gamble sahaja part yg aku tak cover tu...

kalau2 keluar exam pagi nanti...mampus aku dibuatnya....

..................................

dengan langkah terketar-ketar dan mata berat-berat lesu aku mengengsot ke laptop di bucu katilku dan mula membuat notes....

dalam bahagian Activation of Skeletal muscle...activation of smooth muscle dan G-protein couple receptors...

selain tu, sempat juga aku membelek2 sedikit di bahagian Streoids Hormone receptor...

aku buat nota dalam keadaan separuh sedar....pen colour2 aku pun berterabur warnanya dalam notes tanpa mengikut susunan colour priority...

aku hafal...hafal dan hafal....

lantas bila masuk waktu subuh...aku malas2 ke bilik air tuk mandi dan bersembahyang....

kemudian aku bertolak dengan kesatria-kesatria basikal raleigh yg laen ke RDS exam Hall...

...............................

587...

itulah nombor keramat seat aku kali ni di Main Hall...

dan sejurus sebaik aku membuka soalan...


aku seperti mahu melompat ke bumbung RDS....


bayangkan 2 hari punya study...satu pun tak keluar....

tapi pukul 5 pagi tadi punya study....

bulat2 keluar dalam 3 soalan wajib....


wahhhhhhhhhhhhhhhhhh....


(sebenarnya tidaklah bulat2 keluar...tapi main mechanism nya adalah hampir2 sama..)

aku mengucapkan syukur kepada Allah kerna membantuku lulus dalam paper tadi,,InsyaAllah...

bukan aku nak cakap yg aku akan score...

cuma, berbaloi lah dengan understanding yg aku hafal dalam 2-3jam tadi....

at least, aku tak tinggal kosong...

dan chances aku nak pass paper killer tu adalah sangat cerah...insyaAllah...

............................

lepas aku balik dari exam tadi...

aku terduduk sendirian di sofa sambil meratah daging burger yg aku masak tadi...

KALAULAH AKU TIADA SEMANGAT TUK BANGUN PAGI TADI SELEPAS ALARM KEDUA BERBUNYI...
ADAKAH AKU AKAN PASS MODULE CELL-CELL COMM??

p/s-berpantang maut sebelum ajal...berpantang menyerah sebelum kalah...renung-renungkanlah...

4 Responses so far.

  1. Pergh. Sangat menakutkan. Kalau kak piza la..pagi tu mmg tak bgn da..hurm..tapi bese nye mcm tu..yg kte stadi tkocoh-kocoh last tu la die akan kua.psycho-mycho. T_T

  2. amal says:

    haha...entah la..mungkin Allah nak memang nak bagi lulus kot paper tu..alhamdulillah,,bleh sambung lagi medic next sem...

  3. nsalam.. gler hebat!!!! nie yang buat miera geram nie.. suker baca en3 yang membina semangat macam nie.. suker.. btw congrate!!!

  4. amal says:

    MIERA: Don't give hope a chance..just put ur endless effort on the line...