kita tahu hidup susah..

:: Selamat Hari Khamis malam Jumaat ::

Posted by A m a l - -

perhatian: aku dah siap post ni minggu lepas tapi aku terlupa publish...

baru lepas mandi daripada Dissection Practical Mediastinum(area in which the heart is located)

Dissect yang kedua tuk minggu  ni...

and esok aku ada satu lagi dissection heart yang terakhir...

Minggu ni antara minggu yang terbanyak ar buat dissection...

normally satu minggu ada satu jer...

so, hidung dan tangan ni dah tegar sungguh dengan bau cadaver yang menusuk-nusuk tu...


..................

tadi pergi dissection tak naik beskal...

macho la katakan...

so, aku memilih tuk berjalan sahaja...

sebenarnya, bukan apa..aku tak tahan dengan angin kuat dan sejuk di waktu petang-petang kat dublin ni...

so, lebih baik berjalan...

excercise lebih sket...

badan pun dah makin gumuk...

....................



tadi jugak aku pergi class dengan Jacket MARA...

inilah kali kedua aku pakai jacket ni...

yang pertama ialah sewaktu aku nak fly aritu...

sengaja juga pakai jacket ni tadi...

kerna jacket ini mengingatkan aku bahawa aku dipilih dan ditaja tuk belajar di sini...

dengan allowance lebih kurang RM 4500 sebulan...

lebih tinggi dari gaji aku sebagai seorang doctor nanti....

so, harap-harapnya aku tidak membazirkan duit rakyat tuk dihantar ke sini...

..........................



tadi dalam dissection room, aku dapat instructor yang superb best...

aku pun banyak jawab...cos dah baca dah before masuk tadi...alhamdulillah...

hari ni bleh ar dikatakan antara dissection yg terbaik pernah aku pergi...

..............


dalam dissection mayat tadi nampak banyak tumour...

and most probbably si mati itu adalah perokok tegar...

lungs dia pun hitam..

sebagai ingatan pada diri sendiri...

untuk katakan taknak kepada rokok...

..........................

minggu ni masuklah minggu kedua aku...bergelar sebagai seoarang pendakwah percubaan...

memang tak nafikan kerjaya sebagai pendakwah ini sukar...

dan tugasnya berat...

tapi aku dah bulatkan tekad tuk berada di jalan ini...

demi menjaga Hidayah Allah yang Allah lahirkan dalam bentuk nikmat iman dan islam..

dan sesungguhnya hidayah itu milik Allah...

sekali ianya datang...harus dijaga dan digenggam seerat mungkin...

kerna, mungkin ianya kali yang terakhir....

...................

hari ni, benda yang tak baik aku buat ialah aku skip class population health...

bukan apa, aku naik bengong dengan semua study-study and research-research yg ada...

so, aku gunakan masa tu tuk study respiratory dan vascular biology...

...............

semalam lambat pergi Quranic circle(usrah)...

kesian Irfan...ketuk2 rumah aku banyak kali...

tapi akhirnya aku terbangun jugak and sempat ber-QC sekali...

dan semalam jugak...

tiba-tiba, ada mat salleh yang mabuk apa ntah...

ajak kitorang pergi birthday party and minum arak...

dugaan..dugaan..

and dia tak nak beralah selagi kitorang tak pergi...

akhirnya it ended up with religious debate...

bukan kitorang nak pun buat debate2 ni..

tapi entah dia nak sangat ber-debate...

so, kitorang berdebate lah dengan dia...

sampai dia give up dan keluar dari rumah tu,...

.............



aku beli bed sheet dan duvet cover baru...

bilik pun dah ader perfume..

harum sungguh bilik sekarang...

tak payah pakai aromatic candle dah...

syukur...Alhamdulillah..

kehidupan makin sempurna since mula memahami islam yg sebenar...

......

3 Responses so far.

  1. Anonymous says:

    hye....
    cntek gak awk nyer bed sheet n duvet cover yg baru tuh...hihihi...
    da lame xbukak tenet...so da lame gak la xbace post2 awk nih...
    sowi yer...
    huhuhu...

  2. amal says:

    erm, takpe...

    nak bace ke tak..tak pakse pun...

    and btw, awak nyer log yang dah bersawang tu bile nak update...

  3. Anonymous says:

    hoho..mleh r nk wat...hik3...