kita tahu hidup susah..

:: Who Will Win Paintball ::

Posted by A m a l - -



Setelah dililit white stripes pada lengan aku, semangat aku terus down..aku nak team kuning, kawan2 aku semua team kuning..aku serious terus takde mood nak main..aku dok tercanguk di tepian bag tanda protes..Masa time briefing tu, otak aku ligat berfikir, cara nak kalahkan team Kuning yang diketuai oleh Saudara hariz on their Top(dahla regular customer Topman pastu jadi orang top plak team dia, alahai abes la aku..)


Aku serious dah hilang semangat tuk bermain dalam team putih...dah la team aku ade ramai muslimah...yang muslimin pulak bukannya member rapat sangat..aiseyh, Aku doa dan doa mintak Allah beri ilham tuk menang...


dan tatkala itu juga kedengaran laungan daripada ahli-ahli team putih..."wey, siapa nak jadi leader".."siapa yang boleh menjadi leader"...masing-masing memandang satu sama lain..tiada siapa yang berani menggalas tugas yang berat itu tuk melawan team hariz..aku pandang muka kawan-kawan dalam team tu, ade yang aku dah pernah kenal, ade yang aku baru kenal, ade yang aku tak pernah-pernah kenal langsung...

Aku pandang mata mereka, dan aku jumpa sesuatu yang tiada pada team sebelah sana(sebab team yellow dah memang power harap maklum)...Aku nampak mata mereka memendam satu harapan...HARAPAN UNTUK MENANG..dan mereka perlukan seorang ketua...AKU BINGKAS BANGUN...perkenalkan diri dengan muka tak malu...menyahut cabaran untuk menjadi Team Leader tuk 'Si Belang Putih'...



1. First Match
Type: team elemination
Area of play: limited in small spaces..
Strategy: None(tak sempat briefing)

-aku mintak dengan marshall tuk discuss strategy barang seminit dua..tapi tiba2 dia emo plak..dia cakap,"Sorry we don't have time for that"..."alah, emo plak pakcik ni, aku karate rusuk kiri dia kang?baru tau"..aku dah mula gentar dengan team lawan ni,ai maklum la...paintball ni strategy game..if U fail to plan ,U plan to fail..aiseyh,camner nak buat ni?...aku tak buang mase..aku gather 5 orang players aku tuk buat taktik biase aku - CONQUER THE FLANK...

-btw, aku just nak inform, main tempat kecik ni memang favourite aku cos aku memang selalu bermain tuk speedball(tempat kecik and peluru laju) masa aku main kat kmb dulu..so, within few seconds aku dah dapat conquer right bunker half mid line of the field...dengan bantuan yahya al bebiri,pali no.10,ee al presidency dan adib kaki letop..aku berjaya ke bunker yang terakhir...seingat aku masa first half aku berjaya eleminate around 5-6 players..sampai bunker last, aku dah abes peluru...alamak, aku mintak dengan sape ntah, dia bagi aku 5 peluru and aku eleminate the last 2 people yang berada di bunker terakhir tuk menjamin kemenangan team putih...

-SECOND HALF-lain pula ceritanya, aku masuk lewat cos aku beli peluru dekat luar..masuk2 jer, dah heavy fire..aku tengok ramai budak2 team aku merangkak dekat right bunker tak dapat target tuk tembak..aku nampak target punya banyak..first aku masuk, aku clear kan 5 players opponent...then, aku clearkan semua opponent player yang berada di bahagian right flank tuk memastikan tiada resistance dari kanan aku..aku tanya muaz, ade peluru lebeyh tak? dia kata, "da abes"..ade sorang girl belakang aku, aku mintak peluru dekat dia, pastu dia terus bagi semua peluru dekat aku...so, aku apa lagi, mula mengatur langkah kemas, menyerang dari belakang starting point team opponent dan satu persatu opponent player gugur di medan team elemination...team aku berjaya menang both set tuk first match...puassssss...



2. Second Match
Match Type: Hut Conqueror
Strategy: Devide team to 4 sub teams, appoint separate leader for each sub team, one sniper team, one centre bunker team, 2 teams run diretly to the huts...

First Half- kali ni strategy mantap...kitorang dapat conquer 3/4 huts pada awal game sampai akhir game...aku control centre bunker team... aku bersama kawan-kawan dalam centre bunker team berjaya prevent opponent team tuk mara ke hadapan...last skali, aku betul2 determine nak dapatkan bunker yang last...opponent asyik keluar muncung barrel jer...aku tak dapat clear target...mask dah mula fogging...marshall jerit..2 minutes left...aku nekad kamikaze...aku berlari terus masuk bunker yang terakhir and aku tembak semua orang yang berada dekat dalam sana....aku tembak semua mati...tapi aku pun mati..bukan saja mati..tapi sakit ya amat..diaorang balas fire dalam jarak less than 1 meter...and lagi meburukkan,team mates aku dari hut yang lain ingatkan aku opponent...so diorang heavy fire kat aku gak...kali ni, aku injured teruk...belakang, tangan, peha aku dah mula lebam2 dan darah...alamak, sakit ler pulak...aku rasa cam nak nanges jer lepas abes game...selamat ade cik murni norina al ipohi dekat base sana..aku tak jadi nanges...muka control macho even sakit dah tak terkata..aku buat2 pinjam dia punya mafla, nak lap mask kata aku..padahal nak lap air mata..haha

Second half- punya strategy lebih kurang sama...cuma kali ni kitorang berada pada terrain disadvantage...meaning that, dari segi bentuk muka buminya kitorang di losing end la...aku masih control bunker tengah...kali ni dengan lebih ramai players tapi tak dapat nak ambil hut yang kedua cos diorang dari awal lagi dah dapat 3/4 hut yang ade...abes game...keputusan draw...tapi kitorang dapat bonus point cos buat takbir pada awal game...mat salleh tak paham takbir ni..diorang ingat kitorang buat war-cry..haha, begitu kuat penangan takbir bila dilaungkan dengan penuh semangat..dapat bonus point free2 jer..



3. Third match
-Match type: Defensing the Hut
-Strategy for Defensing: Aku suruh semua berkawal dalam Hut...sambil aku buat team kecil tuk berkawal di luar..cos, aku tahu diorang akan concentrate pada central hut jer...mula2 aku ajak adib kaki letop tuk menjayakan plan aku...and akhirnya memang kitorang berjaya...tak ramai opponent team players yang berjaya approach hut kitorang...tahniah adib kaki letop..kita memang letop ar!!

-Strategy for Attacking: aku tak nampak sangat camner kitorang bleyh menang untuk attack kali ni...tapi apa yang aku tahu..diorang akan sentiasa berkawal dekat dalam Hut...so, diorang ade limitation in the range of shooting...aku divide group kepada dua...semuanya berada di sekeliling perimeter agar shooting distance tak sampai pada mereka...niat nak abeskan pallet diorang pun ader...aku serang dari left whereas most muslimah serang dari right yang diketuai oleh muaz(aku tak tahu dia 'al' ape?)...pali no.10 diberi amanah membawa bom...kitorang menyusup baik punya sampailah kitorang dah berjaya kepung hut diorang...serangan demi serangan mengena tepat pada diorang....tapi entah diorang taknak mengaku, maybe diorang takut nak keluar kot cos kitorang agak heavy fire waktu tu...dalam kekalutan yang timbul aku berjaya sampai pada bunker yang paling dekat dengan hut bersama khalil al hafiz(nama dia memang ade al-hafiz ek kali ni aku tak main letak jer, harap maklum..)...untuk membuat supporting fire bagi membenarkan Encik pali no.10 meletakkan bom..akhirnya, encik pali no.10 berjaya menyelesaikan tugas sebelum syahid di pintu lawan..kitorang menang both set..syukur...

........................

masa diberikan agak lama tuk rehat, solat dan makan...badan aku dah exhausted giler cos penat menjerit, menembak, mengawal pergerakan team...aku capai sekotak jus epal dalam beg tuk stabilize kan blood-glucose level aku...duit dah abes banyak beli paintball pallets..malas dah nak kluar duit lagi..tapi aku beli gak dalam 200 pallets tuk puaskan hati main game last...

................

4. Final game
match type: King of the hut
Strategy: sama macam previously game king of the hut..

aku malas nak cerita banyak bahagian ni...cuma yang second half masa kitorang attacking tu, aku buat strategy kita gempur dan mara...cos diorang pun dah abes banyak pallets sebenarnya..bom bertukar tangan daripada akmal calculus - pali no.10 - calculus balik and last sekali...ha, ni yang best aku nak cerita...ketika aku cube mara tuk hampir kepada bom setelah encik calculus syahid di pintu hut team opponent..aku ditembak 2 das tepat di bahagian dada(sakit sampai sekarang lagi...)..aku dipaksa pulang ke base sebelum  dibolehkan bermain semula...aku nampak ramai lagi yang dok dekat belakang bunker tuk defense...so, aku jerit 3 kali " SERANG,SERANG,SERANG..DIORANG DAH ABES PELURU"...ramai-ramai pakat bangun and mara ke depan...team opponent tak dapat menghalang kemaraan team kami yang ramai..dan akhirnya, seorang muslimah yang bernama Nur AMALina Osman(sajer highlight part nama dia yang ade iras dengan nama aku..haha)..berjaya meletakkan bom ke dalam hut opponent tuk menjamin kemenangan team kitorang....GAME OVER, jerit marshall yang emo itu...SATU PERASAAN PUAS JELAS TERGAMBAR PADA MUKA WHITE TEAM...kami menang lagi..dan kali ini, kemanisannya jelas terasa...jelas terpancar pada riak muka wajah kami...segala sakit ditembak, busuk lumpur, darah dan bengkak hilang serta-merta...perasaan yang ada hanya satu...iaitu PUAS DAN SYUKUR YANG TAK TERHINGGA..syukur..syukur...syukur...


...................

selepas tamat sesi bergambar dan penyampaian hadiah and tak lupa juga setelah menyanyikan lagu happy birthday pada Saudari Siti khadijah..kami berangkat pulang...ternyata, ukhuwah itu sungguh manis...



hari ini aku kenal ramai kawan yang aku tak pernah kenal...and aku jumpa dengan muka-muka yang aku tak pernah sedar kewujudannya sebelum ini..hari ini aku tersenyum gembira bukan kerana menang..tapi kerana pengalaman dan peluang untuk berjumpa kenalan baru di bumi dublin begitu 'PRICELESS' sekali bagi diri aku...
sekian sahaja kali ini..aku ade banyak lagi tanggungjawab as khalifah AND student yang perlu ditempuh untuk minggu hadapan..moga berjumpa lagi di lain masa rakan-rakan..salam ukhuwah...

"WINNING IS NOTHING..BUT, THE FRIENDSHIP GAINED IS EVERYTHING"...


4 Responses so far.

  1. Afham says:

    hehehehe Amal.

    ko mmg kapten terbaik.
    aku hormat la!!!

    part last sekali,2nd round, dengan pellets (ejaan betul) yang aku kutip, ada dekat 30 jer, aku lari seperti rusa ke hadapan dan tembak opponents dalam church tu.

    best part last tuh. !!

  2. amal says:

    hihi,terima kasih ee..

    kau pun apa kurangnya..sampai hancur satu bunker...mantap seyh...

    aku suka bergerak dengan team kecil bersama kau..muke kau bile berperang serious tak bleyh blah..haha

  3. bestnyer~

    tp lg best if awk bukan ketua, hehehehhehehehhe

  4. amal says:

    cik syamila al-biochemist:

    I take that as compliment..winkwink..