kita tahu hidup susah..

:: Jadilah Seperti Abg Johan (3 minutes)::

Posted by A m a l - -



...Jam di tangan menunjukkan pukul 12.50pm...seriously, aku bosan giler dengan lecture nervous system hari ni...aku pulak yang makin nervous belajar nervous system ni...tambahan plak, lecturer nak extend some more presentations lagi before class ended, lagi ar naik lemau aku duk dalam class tadi...so, dengan muka selamber mak neneknyer, aku terus memblahkan diri dari class bwat2 macam nak pergi toilet and aku terus heading ke cafe...

...Aku capai setin 100plus tuk rehydratekan body fluid aku balik selepas 16kali aku pergi toilet cos hari ni cam sejuk semacam jer kat sini, dah ar hujan...najis hukmi betul ar harini...

....dalam aku lepak-lepak kat satu corner kat cafe tu...aku nampak Abg Johan lalu, "ha, dah lame dah tak tegur dia ni"...

"Handsome....handsome...." aku cakap secara random....tak tahu ar dia perasan ke tak...tetiba dia toleh kat aku...haha..."wei, long time no see bro...kau pergi mana? busy ker? takde class ker?"....itulah kata2 wajib bagi semua pelajar kat university ni...asyik jumpa jer,cakap dah lama tak jumpa...asyik jumpa jer,cakap takde class ker...ye ar,cam budak medic ni semua cam busy giler...tambahan plak senior2 yang tinggal beberapa tahun lagi before jadi doctor,lagi ar bertambah busynyer....pastu dia duduk satu table ngan aku and kitorang sembang-sembang skit...

...lar, sebelum tu aku nak citer sket tentang peribadi seseorang yang bernama Abg Johan...ok, dia ni macho ar, murah dengan senyuman, dulu budak Sekolah Dato' Abdul Razak,SDAR(baru tahu tadi)...dia ni tak berlagak langusng even dia ni budak final year yang tinggal beberapa bulan lagi nak jadi doctor...even perbezaan umur aku ngan dia lebih kurang 4-5 tahun serta ditambah pulak dengan jurang ilmu al-tabib aku ngan dia lagi ar jauhnyer kan, tapi dia tak pernah langsung pandang aku ngan member2 satu batch yang baru setahun jagung manis belajar medic ni sebelah mata...tak macam budak-budak 4rd year...mostly semua berlagak, boleh kira ngan ibu jari tengah ar kalau jumpa yang ok pun....sampaikan popia pun nak panggil spring roll,atas alasan popia tu bahasa kampung alar biasa ar diorang tu,demam dublin tak abis lagi...siapa lar kitorang ni dimata diorang tu kan? alar, kitorang ni baru belajar medic...diorang tu dah berzaman dah masuk keluar hospital,bwat surgery,on-call,tidur ngan cadaver macam dah biasa sangat...klaw cakap kat diorang yang kitorang ni baru jer nak belajar human systems such as cardiovascular,immune system,immunology,nervous system, phar-med and bla..bla...balik2 tak pasal2 kena gelak berdekah-dekah ngan senior 4rd year yang power giler-giler tahap dewa sampai dah boleh hidupkan mayat yang dah mati 8tahun,klau nak diexagerratekan kepoweran mereka...

Kitorang??? nak jahit luka disebabkan kena gigit semut api pun tak tahu lagi, paling terror pun kitorang bwat heart dissection aritu...itupun kena perli,"ai, penting sangat ke operation yang korang bwat sampai bawa masuk lab coat dalam toilet"...........

hahahahahahahhahahahahahahahhahahahahhaahah!!!!! bapak lawak giler2 ayat!! takde yang lawak lagi ker, bullshit??????

...selamat aku tak cakap yang kitorang nak bwat heart dissection...klaw tak sure diorang gelak sampai terkencing-kencing dalam seluar sampai kering urine diorang gelakkan kitorang yang budus serta bahlul lagi hina-dina yang terlalu miskin tentang ilmu2 perubatan ni...

...oklah, habis berdendam...back to the real story iaitu Abg Johan....aku selalu panggil Abg Johan ni sebagai Abg Joe jer...sajer2 nama glamour tuk dia...dia ni paling cool giler babi cool...cakap berlembut, bersopan santun and selamber giler ngan kitorang (especially
aku,sebab aku selalu tegur dia) macam kitorang ni member2 yang tiada sikitpun jurang perbezaan antara kitorang...kira dia ni macam orang cakap se'kepala' ar...sempoi habis...kalaw nak "huha..huha" dengan dia memang layan arr...tak macam senior2 lain...

...Dia tanya kat aku bila exam, aku cakap midsem exam, end of this month...lebih kurang macam ni ar conversasi kitorang..

Abg Joe
"ni takde class ker"
Aku
"ader, tinggal 10minit lagi, so 'escape to Alcatraz' jap ar...cos kepala otak dah nak meletup-letup ni belajar nervous system and immunology"
Abg Joe
"OoOo...betul gak ar...nervous system and immunology agak tough ar(sejuk hati aku)...
Aku
"yang abg ni jalan-jaan cari makan ni...takde class ker sekarang?"
Abg Joe
"ey ader jap lagi...nak lunch jap...aku baru balik hospital tadi.."
Aku
"Abg Joe plak,exam biler?"
Abg Joe
"OoOo...aku exam terdekat final exam medicine ar...lepas abes cycle surgery ni..masuk next rotation pastu exam ar..."
Aku
" Bila grad, abg Joe? mintak posting kat maner? nanti "
Abg Joe
"final bulan 5...aku grad bulan 7 and bulan 9 aku posting ar...aku minta kat Hospital Taiping,Perak...ntahla..aku tak pernah pergi tapi dengar2 orang cakap kat sana best ar...Hospital dia ok, besar ar gak...makan murah, tempat tenang and sejuk...ok ar kot"
Aku
"OoOo..taiping ek..ok ar kat saner...dulu masa saya form 5 kat mckk dulu selalu gak turun taiping...town dia tak besar sangat tapi self-sufficient ar..orang kata movie and bowling ader jat taiping..kira mantap jugak ar sana"
Abg Johan
"lar...kau 'budak koleq' ker dulu...aku budak SDAR....Oo, ok ek Taiping..nanti kau dah grad ti mintak Taiping sekali bleh jumpa balik"


....then we go on and on and on from MCKK to Taiping to Pengetua Rauhi to Rugby to Bola to Medicine to life and to our future specialties until Abg Ahmad datang mintak nombor phone Abg Joe cos dia nak beli tiket flight balik kampung sekali ngan Abg Joe(just for your information,Abg Ahmad ni 4rd year..tapi dia ngan member2 4rd year dia cool gak ar macam Abg Joe)...pastu Abg Joe, mintak diri nak blah sebab dia nak masuk class da...aku sembang punya sembang sampai habis waktu lunch dia, timbul plak rasa bersalah kat dalam diri aku..

Aku minta maaf sebab aku waste waktu lunch dia...tapi nak tahu tak ape dia cakap..dia reply "Alar lek ar...klau aku sembang ngan kau, bley kenyang aku dibuatnyer..asyik gelak jer dari tadi...wey, klau free2 jom ar hang out once in a while"...pastu dia pun terus memblahkan diri ngan Abg Syafiq(brother ni pun cool+lawak gak)....

Aku pun terus angkat punggung tekan elevator naik balik tingkat 4 tuk usya whether lecture aku dah abes ke tak...sesampainyer aku kat tingkat 4 aku tengok lecture aku still on cos aku bley dengar suara lecturer aku dekat doorway...so, aku tak jadi masuk dalam and lepak kat emergency stairs cos tempat tu macam warm sket ar...aku dah ar pakai baju nipis ni...

....dalam aku lepak2 tu, fikiran aku merewang-rewang terkenangkan conversasi aku ngan Abg Joe tadi membuatkan hati aku macam tenang and tak terasa inferior sangat macam dulu2...rasa macam ader confident ar sket kalau jalan2 kat uni and suddenly bumps into seniors ker, at least aku rasa comfortable ar....by the way, one day I want to be like Abg Johan yang 'cool' and tak mendiscriminate junior-junior baru macam kitorang ni...thanx Abg Joe...



7 Responses so far.

  1. dylasham says:

    pnjg gila la okay entry ko..haha..ak mampu baca sparuh je.btw gle exaggerate..haha..siap tdo ngn cadaver..XD

  2. amal says:

    entry blog aku memang yang jenis panjang2...sesuailah untuk pembaca yg slow and steady tp utk kau yg agak laju srba-serbi..maybe tak sesuai baca kot..

  3. biar lah mal....kte ni premed bru....x msk 1st med lg...mmg layak la diperli n diperkotak katikkan...bkn pelajar gemilang cemerlang terbilang....ape la ade pd kte semua....tp kne ingt 1 perkara...pengalaman mematangkn pemikiran....kte byk kelebihan sbb kte lbey byk pengalaman dari mereka....bersusah-susah dahulu bersenang2 kemuadian.....org yg bermula dari bwh lebih kental jiwa n bsr hatinya....kerana dia merasai kesusahan....jgn jadik lembu bajet pndai plak da la mal....hahaha....

  4. amal says:

    haha...thanx ar bear...comment kau begitu memberangsangkan...

  5. Anonymous says:

    sy tertarik dgn entry saudara kerana ade org yg selama ini sy cari...sy juge mengagumi dr johan..dia mmg seorg yg berhemah dan x sombong. sy mengenalinye scara x sengaje krna dia adalah doctor kpd arwah ibu sy..mlangnye bile sy pergi ke hospital taiping, sy x dpt berjumpe dgn nye lagi...i thought maybe he already change to other hospital..do u hve any information about him? i just want to say thanks for what he did eventhough my mom is not here.

  6. A m a l says:

    anonymous: oh saya, memang dah lost contact ngan abang johan...saya tahu dia dah Grad, dan jadi seorang doctor yg berjaya..tapi saya dah nak dekat 2 tahun dah tak jumpa dia..tapi saya rasa dia dekat hospital taiping kot..mungkin saudara boleh cari dia kat sana..

  7. Anonymous says:

    ok thanks for da info...:)