kita tahu hidup susah..

:: Suratan atau Kebetulan (2.5 minutes)::

Posted by A m a l - -

" Sesuatu yang tak disangka, seringkali mendatangi kita...Itukah Suratan dalam kehidupan...atau sekadar satu Kebetulan......"-background music-

"...trengg.....trengg..."-sound effect-

...Aku memulas minyak motor selaju mungkin untuk tidak terlambat lagi ke kelas...Harini, Mat Yie(bukan nama sebenar)...memboncengi motor aku yang berkuasa agak tinggi; 120cc yang ku beli dengan cash di Bikes Showroom yang berdekatan...

...Sesampainya di College, "Umang aihh....walawei...ni college ke,tempat parking berbayar??"...
kelihatan beratus-ratus kereta-kereta baru yang berkilat-milat memenuhi ruang parking college yang sekangkang baby kera ni...seriously cam sardin cap ayam brand...sampai aku tengok kereta saleh pun parking tengah jalan...bertambahlah pack keadaan di perkarangan college pagi ini...

...Dalam kebengongan aku yang berterusan, barulah ku sedar dengan penuh kebijaksanaan abadi seiring dengan recovery aku daripada 'short-term memory lost' harini, bahawa harinilah harinya di mana seniors third year medicine memulakan lembaran baru dalam calendar medic mereka iaitu Clinical Years...harini diorang balik daripada berpelesaran di bumi laprechauns untuk berkumpul semula di satu tempat yang kekal selama 2 tahun setengah lagi untuk menambahkan lagi kesibukan yang sedia ada dengan berpractical di Hospital2 yang berdekatan...

...setelah puas mencari tempat parking motor, aku pun menjumpai satu port yang agak sesuai dan menarik untuk aku memparkingkan bike kesayangan aku yang disponsor sepenuhnya dari MARA(duit scholarship bulan-bulan) itu...

...Sedang aku mematikan engine 120cc aku, tetiba kedengaran satu deruman yang menyentak ossicle telingaku yang sepi sejak tadi...

"Vroomm...Vroomm....Vroomm...dettdet...Vroomm..."


...Lantas ku toleh ke kanan dan ke kiri mencari si empunya motor yang mengeluarkan bunyi deruman itu tadi...Arggggghhhhhhhhhhh, apakah ini Suratan atau Kebetulan?????(tetiba jer terngiang-ngiang balik lagu suratan dan kebetulan di telingaku)...

Ku lihat, seorang brother 'third year' yang macho lagi da boom, tengah membawa bike idaman aku sejak aku mula berenang ke secondary oocyte lagi...

...Itulah bike nya...tak salah saleh lagi...ku gosok mataku beberapa kali untuk membuktikan aku tidak bermimpi lagi di siang hari...namun ternyata benar, ini satu realiti bukan fantasi fifi...itulah bike yang bernama 'Honda CBR 150cc'.....

Sesungguhnya benarlah orang kata ianya benar-benar lebih Indah rupa dari khabarnya dan sememangnya seperti alah membeli menang memakai bersamanya.....dan disokong oleh bagai Melukut di tepian gantang tanpanya....serta betullah kata orang Agi idup Agi ngelabanlah untuk mendapatkannya....itulah dia Honda CBR 150, kecanggihan serta kekemasan kejuruteraan motor berteknologi tinggi Jepun ini memang tak dapat dinafikan lagi keunggulannya....




...Aku kaget dan terus kaget...sambil mataku mengkagumi setiap inci body Honda CBR 150 itu..

Si brother CBR 150
"Assalamualaikum..."
Si budak kecil 120cc
"waa..waalaikumussalam...gulp..."

...dia menekan button auto lock di kuncinya...'tut,tut'...dan lantas memberikan senyuman manis kepadaku, dan seterusnya meninggalkan aku sendirian...Tiba-tiba...

"Wey,mal taknak gi class ke da lambat ni" si Mat Yie memanggil dari kejauhan...

...Aku lantas mengunci handle motorku, dan berlari-lari anak ayam mengejar Mat yie dalam suasana hujan renyai-renyai ke elevator yang berdekatan...Dalam larianku tadi, aku bernekad untuk mengumpul duit sebanyak mungkin daripada wang scholarship MARA ku untuk membeli CBR 150cc 3 tahun lagi..."yeah, nak jadi apa pun jadilah yang penting Motor tu akan jadi milik aku jugak satu hari nanti!"....tapi setelah pikir-pikir balik yang aku kena pass semua exam untuk sampai ke tahun tiga medicine, aku pun menderaskan larian hinggalah sempat ku kejar mat yie dalam elevator ke kelas....Wassalammu...






2 Responses so far.

  1. fantasi fifi??
    ala,,kalu da jd doc, blaja oversea, petik jari je ko dapat beli motor 2...boleh bawak wani jenjalan lagi=)

  2. amal says:

    ya, tak silap lagi fantasi fifi..

    sebab nama blog kau fifi's wonderland...

    semestinya wonderland wujud di alam fantasi kan?...

    sebab tulah, fantasi fifi...