kita tahu hidup susah..

:: Vocab..(3 minutes)::

Posted by A m a l - -

Actually, aku dah lama dah tak buat benda ni....dulu masa kat kmb dulu,dalam MO6C dulu pernah gak benda ni dipopularkan masa second sem...tapi masa nak third sem bila orang dah sibuk study, benda ni kian dilupakan...

Aku bukan apa, aku bukan suka menyalahkan orang, tapi telinga aku begitu pantas dan cepat menangkap segala kesalahan tatabahasa dan pronunciation rakan-rakan di sekeliling...Lantas aku terus menjerit..."Yea...Vocab baru...Vocab baru...."

Ceritanya bermula begini, pada suatu hari selepas kelas di pagi isnin yang dingin, kitorang balik rumah dan lepak di bilik Mat Yie dan Mc..aku pun ada lah kat situ bila Mc dengan tiba-tiba meluru masuk dan membuka cerita pasal Danial Ha yang menunjukkan 'Artial Mart' kepada Dr Loo...

Ye , tak silap lagi...bukan salah ejaan...tapi memang sengaja ditulis begitu bagi menceritakan betapa tersasulnya Mc dek semangatnyer dia bercerita pasal Danial Ha yang telah mendemokan sedikit Martial Art pada Dr Loo yang hot itu,maka tanpa disedarinya dia telah mengeluarkan satu Vocab baru yang berjaya memecahkan suasana sepi bilik sebentar tadi kepada sesi gelak-menggelak yang terbahak-bahak...

Lantas bagi terus menghukum kesalahan pronunsiasi Mc debear itu, aku terus menyanyikan lagu 'Geli Mart' pada beliau tapi cuma perkataan Geli Mart itu ku tukar dengan perkataan 'Artial Mart' dia...

"Kasi murah kalkulator encik taboo...
Ye,pak itam berleter ye mau tabur...
kanggaroo patahkan shin guard amar...
walaupun mat budaya tak bayar amma..
Artial Mart...mart...mart..2x"

...Apalagi, makin gamat lah bilik kami dengan gelak tawa empat orang budak yang memang kuat gelaknya(selamat neighbour sebelah pergi kerja,kalau tak sure dia dah bising)...Si mat yie telah tergelak sambil terguling tenggiling atas katil....si baddy gelak sampai jatuh kerusi dan si aku pula tergelak sampai tersujud syahwi terus....nak digambarkan betapa tak tahan gelinyer hati waktu tu...

Elleh...si mat yie tu gelak jer lebih, diorang pun ader vocab sendiri gak dulu2...cuma masa tu aku takde blog lagi klau tak, da lame dah vocab diorang aku postkan kat sini...Inilah antara beberapa vocab2 rakan yang pernah aku ingat sepanjang hidup aku:

Vocab: Mani Aci
Maksud: Mana Aci
Pengasas: Mc deBear

Vocab:
Mr.Bryan London (College's President)

Maksud: Mr.Brandon Lyonn
Pengasas: Mat Yie

Vocab: Carbocation
Maksud: Carbo Cation(sebutannya)
Pengasas: Tiger

Vocab: Contry
Maksud: Country
Pengasas: Ee

Vocab: stamash
Maksud: stomach
Pengasas: Ee

Vocab: Tomorrow
Maksud: Yesterday
Pengasas: Shiham

Vocab: Ikan masak cabai
Adam ejek: ikan masak cibai
Maksud sebenar: Ikan goreng berlada
Pengasas: semestinya Fayadh

Vocab: Seri Kembangan
Maksud: Perlis
Pengasas: Nabil Ali

Vocab:
Jejambat

Maksud: Jejantas
Pengasas: Wanie

Vocab: Kuwait
Maksud: Negara2 Timur tengah
Pengasas: Khusna

Vocab: dokno
Maksud: Don't know
Pengasas: Wanie

Vocab: Muzakkar
Maksud: Muzakkir
Pengasas: Cikgu Safuan

Vocab: Memothi
Maksud: Timothy
Pengasas: Ustaz Sulor bin Tohiron

Vocab: Ngoneng-Ngoneng
Maksud: (Unknown)
Pengasas: Ustaz Sulor bin Tohiron

Vocab: Cat
Maksud: Cake
Pengasas: Timothy kausar


Vocab:
RCIS

Maksud: RCSI
Pengasas: Dr C.S Chong

Vocab: Suresh
Maksud: Shuren
Pengasas: Dr Loo Ai Yin

Vocab: Samirul
Maksud: Salleh Amirul
Pengasas: Dr Annie Foo

Vocab: Pemangsa
Maksud: Mangsa
Pengasas: Zhoriff

Vocab: PTPTN
Maksud: BTN
Pengasas: Zhoriff

Vocab: Block C
Maksud: Block A
Pengasas: Amrul Qayes

Vocab: GLC(government linked company)
Maksud: GDC(Graphic Display Calculator)
Pengasas: Amrul Qayes

Vocab: Kertas Kajang
Maksud: Kertas A4
Pengasas: Izham Ismail

Vocab: Cipu
Maksud: Tipu
Pengasas: Khalil

Vocab: Lion King
Maksud: Ranking
Pengasas: Aina J

Vocab: Lorong Mirdag
Maksud: Lorong Midaq
Pengasas: Ustazah Joanna

Vocab: Leypa Kacang
Maksud: Lepa Kacang
Pengasas: Rizal

Vocab: F.I
Maksud: F1
Pengasas: Ustaz Sulor bin Tohiron

Vocab: Autonomic Nervous System
Maksud: Autonomous Nervous System
Pengasas: Aku (haha..gelakkan orang jer pandai)

Notakaki: Berhati-hatilah bila bercakap di hadapan saya...kerana sesungguhnya, siapa tahu mungkin satu hari nanti...nama anda pula akan tersenarai dalam senarai vocab2 baru ini...Akhir kata,"Bahasa Jiwa Bangsa"....

8 Responses so far.

  1. babi lu amal....hahaha....idop artial mart.....suh daniel ajar artial mart kt bryan london......hahaha.....

  2. syazan says:

    hurmmm.....
    pekanya anda...
    ea...

  3. Anonymous says:

    serious jaht hdowh...
    walhual die pon bersephah vocab2 baru.....poyo jerk....
    huh!

  4. Nabil Ali says:

    amal2~

    jgn lupe bukukan sume vocab2 ni..nnti bley jd kamus baru...haha..

  5. hehehe,
    act banyak lagi koleksi vocab klas kita dulu..tapi dah tak ingat dah. tapi yang paling timbulkan kontroversi ialah Ustz Sulor- Bus Stop. sampai skrg aku ingat lagi Amirul bengang. "OTAK KAMU!!"

  6. amal says:

    haaha....

    yang tu serious aku tak luper dos...

    otak kamu...

    muka amirul macam nak pukul ustaz waktu tu...

    penat2 dia lukis bustop yang bersepadu...

  7. Fayadh says:

    haha
    siot la ko ni amal..ko lg bnyk vocab dowh
    ayam masak cabai tu ayam masak cili la..
    1 lg yg ust sulor ckp:
    tomato kausar = timothy caesar

  8. sanza says:

    cis tak expect langsung aku ada sekali.